Riksbankschefen: Nollräntan inget att sträva efter

Publicerad

Riksbanken har höjt styrräntan till 0,75 procent – den största höjningen på 22 år. Frågan är om nollräntan som vi vant oss vid är ett minne blott?

Enligt riksbankschef Stefan Ingves borde vi vänja oss vid lite högre räntor framöver.

– Om räntorna ska gå ner kraftigt och bli så pass låga som de varit krävs det nog någon form av lågkonjunktur med stigande arbetslöshet och dåliga tider.

Höjningen med 50 punkter var visserligen väntad, men den största sedan februari 2000.

Samtidigt skruvas ränteprognosen kraftigt upp för de närmaste kvartalen. Riksbankens prognos är att styrräntan kommer höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början på nästa år. Med bankernas tillägg innebär det en rörlig ränta på ungefär 3,5 procent.

I slutet av 2014 sänkte Riksbanken styrräntan till 0 procent. Sedan dess har räntorna varit historiskt låga, fram tills i våras då det blev plusränta igen för att stävja den ökade inflationen.

Ingen nollränta i sikte

I dagsläget ser inte Riksbankens chef Stefan Ingves att räntorna kommer krypa ner mot noll igen.

– Vi ska komma ihåg att nollränta, till och med minusränta i ett långt tidsperspektiv är väldigt ovanligt, så under någon slags normala förhållanden får vi nog räkna med lite högre räntor, säger han i Aktuellt.

Om räntorna ska gå ner kraftigt krävs det enligt Ingves någon form av lågkonjunktur med stigande arbetslöshet och dåliga tider.

Högre inflation att vänta

Syftet med räntehöjningar är att rå på inflationen som nu ligger över sju procent. Det att jämföra med Riksbankens tvåprocentsmål.

Om allt går som det ska är inflationen tillbaka på två procent 2024, enligt Stefan Ingves. Men priserna kommer fortsätta uppåt även under nästa år.

– Det kommer vara så att i höst och under det kommande halvåret blir inflationen ännu lite högre än vad vi ser nu. Sen börjar den falla efter det, en bit inpå nästa år, säger Stefan Ingves.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fungerar egentligen reporäntan? Sparekonomen Joakim Bornold reder ut frågetecken i räntedjungeln. Foto: SVT & TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.