Experterna efter räntebeskedet: ”Tänk långsiktigt – räkna på din egen ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen höjde Riksbanken styrräntan med 50 punkter till 0,75 procent – den största höjningen på tjugo år – ett väntat besked som redan påverkat bostadspriser och de som har bolån.

– Man måste definitivt tänka sig att det i princip blir en dubblerad ränta, säger Robert Boije, chefsekonom på långivaren SBAB.

Trots den stora höjningen är det inte givet att räntan skenar enligt Robert Boije som hänvisar till de stora skillnaderna mellan finansmarknadens prognoser och Riksbankens egna och mindre dystra utblick.

– Vi tror nog ändå framöver att den rörliga räntan kommer att ligga närmare Riksbanken än marknaden. Skulle vi komma att höja bolåneräntorna mer då skjuter vi den svenska ekonomin i sank och därför tror vi att Riksbanken kommer välja en lite försiktigare strategi, säger han och tillägger:

– Det är lätt att man springer iväg och bli mer orolig än man behöver bli och därför tar jag upp att det finns många olika bedömningar.

Möjliga fördelar för flera grupper

Efter en boom under pandemin har priserna på bostadsmarknaden dämpats – och nedgången förväntas hålla i sig. Det kan komma att gynna förstagångsköpare.

– Har man väntat in bostadsmarknaden och har man handpenningen klar kan man i alla fall undvika den rejäla prisuppgången från utgångspriset som vi har haft i många år nu, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, till Morgonstudion i SVT.

Både hon och yrkeskollegan Anders Wallström, prognoschef på Swedbank, säger att det är svårt att “tajma in” bostadsmarknaden men att de som i nuläget hyr eller har annan boendelösning nu kan få en större möjlighet att köpa sin första bostad.  

– Är man i en situation där man är på väg in i bostadsmarknaden, till exempel om man är ung eller nyanländ invandrare, då kan det bli fördelaktigt, säger Anders Wallström. 

Pandemiköpare kan påverkas negativt 

En särskilt sårbar grupp är de som köpt sin första bostad när priserna låg som högst och därmed har förhållandevis stora bolån.

– Känner man redan nu 'Jag kommer inte fixa det här' då kan man överväga att byta till ett enklare boende så länge man får ett pris som täcker lånet. problemet är att bostadspriserna går ner, säger Robert Boije på SBAB.

– Om man ska binda sina lån eller inte är den delikat fråga. De som gjorde det i höstas har med facit i hand vunnit på det. Det man ska fråga sig själv är om man tror att den rörliga räntan kommer förbli lägre än den bundna räntan.

Här kan du räkna på hur en höjning av boräntorna slår mot din ekonomi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.