Upplägget cum-cum beskrivs av de som är involverade i affärerna, det vill säga banker, skatterådgivare och advokater, som en laglig skatteplanering. Men flera länder har börjat skärpa synen på den här typen av upplägg eftersom de anser att uppläggen ofta enbart syftar till att undvika skatt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Så fungerar skatteuppläggen

Uppdaterad
Publicerad

De skatteupplägg som SVT tillsammans med en rad europeiska redaktioner granskat handlar alla om ungefär samma sak. Att bli av med vinstskatten på aktieutdelningar. Eller få tillbaka en vinstskatt på en vinst man aldrig fått. SVT Nyheter reder här ut själva grunden till avslöjandena om det som kallas Europas största skattestöld i modern tid.

Uppläggen har flera namn. Dividend stripping eller Dividend arbitrage är två. Dividend betyder aktieutdelning och namnen visar att det handlar om aktiehandel med fokus på själva utdelningen.

Affärerna görs vid den tidpunkten varje år då aktieägarna får så kallad utdelning, det vill säga ränta på sina aktier som en del av bolagets vinst. Om aktiernas ägare bor utomlands eller ägarbolaget är registrerat i ett annat land behåller Skattemyndigheten en del av pengarna som skatt, i Sverige så kallad kupongskatt.

Bankerna & skatteplundringen

Eftersom många länder, precis som Sverige, har dubbelbeskattningsavtal med en rad länder – med syftet att undvika att man betalar samma skatt två gånger – kan en utländsk aktieägare ansöka om att få tillbaka den skatt som exempelvis den svenska skattemyndigheten har innehållit.

Lånar ut aktierna till banker

Många bolag som äger aktier utomlands lånar ut sina aktier till stora banker under några få dagar vid själva tidpunkten för utdelningen. En tidpunkt som oftast är på våren.

Efter låneaffären lämnar banken tillbaka aktierna till den ursprungliga ägaren med utdelningen minus en avgift som banken tar. En avgift som ofta är runt fem procent av utdelningen. På så sätt har ägaren trollat bort utdelningsskatten på aktien.

”Cum – cum”

Affären som beskrivs ovan, där man blir av med utdelningsskatten, kallas ofta cum – cum. Det är latin för med – med. Den refererar till aktieaffären där banken köper aktien med utdelning och säljer tillbaka den med utdelning. Cum – cum har sedan slutet av 1990-talet genomförts i stor utsträckning i en lång rad länder i Europa, visar granskningen som SVT gjort tillsammans med tyska grävredaktionen Correctiv och ett antal europeiska nyhetsredaktioner.

Upplägget cum – cum beskrivs ofta av dem som är involverade i affärerna, det vill säga banker, skatterådgivare och advokater, som laglig skatteplanering. Men flera länder har börjat skärpa synen på den här typen av upplägg eftersom de anser att uppläggen ofta enbart syftar till att undvika skatt.

Den andra varianten – ”Cum – ex”

En annan variant är det som kallas cum – ex. På latin: med – utan. Denna gång köper bankerna aktier med utdelningen precis före utdelningstillfället. Eller lånar dem. Men bara på pappret. Via en rad komplicerade affärer skiftar ägandet mellan olika bolag. Ofta utländska. Sedan säljs aktien tillbaka utan utdelning. Det ser då ut som om den nye tillfällige ägaren fått en utdelning som staten behållit en skatt på. Men i verkligheten är det den ursprunglige ägaren som fått utdelningen.

Bankens affär är oftast bara en skenaffär för att det ska se ut som om man fått utdelning. Med ägarpappren begär så de inblandade att få tillbaka vinstskatten på utdelningen, trots att de aldrig fått någon. Det betyder att man begär att få tillbaka en skatt man aldrig betalat. Och att olika ägare kan begära tillbaka skatten flera gånger för en enda utdelning. Detta kallas även ”double dip”.

Beskrivningarna ovan är förenklade. I verkligheten överlappar cum – cum och cum – ex varandra ofta. Och varianterna är många.

Cum – ex betraktas av skattemyndigheter och åklagare i en rad länder som skattebrott och bedrägeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet