SVT och ARD har tagit del av en lista med banker och drygt 740 personer som åklagarkammaren i Köln misstänker för brott i den stora cum-ex-härvan. På listan finns de båda före detta SEB-cheferna. Foto: Janerik Henriksson / TT

Tidigare SEB-chefer på tysk lista över misstänkta skattebrottslingar

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tillsammans med flera europeiska medier tagit del av en lista med över 740 revisorer, advokater och bankanställda från 17 länder som är misstänkta i den stora tyska brottsutredningen kring skatteupplägget cum – ex. På listan finns bland annat två före detta chefer på banken SEB i Tyskland.

Arbetet med att granska det som kallats Europas största skattestöld i modern tid har letts av den tyska grävande redaktionen Correctiv.

Just nu pågår en lång rad rättsprocesser i bland annat Tyskland, Belgien och Danmark. Alla handlar om samma sak. Avancerade upplägg med aktieaffärer kring utdelningsdatum för att ”få tillbaka” skatt man aldrig betalat. Affärer som åklagarna anser vara brottsliga. Bara i Tyskland pågår över 80 rättsprocesser med över 1 000 misstänkta med koppling finansbranschen som varit involverade i affärerna. Bland dem finns ledande skattejurister, advokater och bankanställda.

Bankerna & skatteplundringen

Fängelsedomar att vänta

I juni i år kom den första domen. En av den anrika Hamburgbanken Warburgs högsta chefer dömdes av en domstol i Bonn till fem och ett halvt års fängelse för skattebrott.

Åklagaren i Köln, Anne Brorhilker, driver de flesta av rättsprocesserna. I en intervju som tyska public servicekanalen ARD gjort i samarbete med SVT säger Anne Brorhilker att hon efter Warburgdomen förväntar sig att fler döms till fängelse.

– Det kommer säkerligen att finnas många fler som i stor omfattning bidragit till brott där vi också kan bevisa det, säger hon.

Två före detta SEB-chefer

SVT och ARD har tagit del av en lista med banker och drygt 740 personer som åklagarkammaren i Köln misstänker för brott i den stora cum-ex-härvan. På listan finns de båda före detta SEB-cheferna.

Åklagaren vill dock inte kommentera uppgifterna om SEB.

År 2018 gjorde SVT Nyheter, TT och flera andra redaktioner i Europa flera avslöjanden kring de omfattande skatteuppläggen, bland annat att Sverige var drabbat.

Enbart i de tre värst drabbade länderna Tyskland, Danmark och Belgien uppgick svindeln till minst 70 miljarder kronor. En bank som var inblandad var svenska SEB:s tyska dotterbolag. Enligt åklagare hade SEB 2010 medverkat i en avancerad aktieaffär som kostade tyska skattebetalare en miljard kronor.

SEB tar avstånd

SVT har sökt SEB:s vd Johan Torgeby för en intervju. Han har avböjt men bankens kommunikationschef Frank Hojem skriver i ett mejl att ”SEB inte är en part” i brottsutredningarna av cum-ex. Han skriver också att:

”SEB i Tyskland har inte erbjudit eller utfört sådana affärer, där syftet är att återkräva skatt som inte är betald. Vi tar avstånd från den typen av upplägg.” Han skriver även att ”oss veterligen har inga brottsmisstankar riktats mot SEB, eller mot nuvarande eller tidigare medarbetare”.

SEB medgav dock 2018 att en av de tidigare cheferna förekom i utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet