Efter ett möte med finansminister Elisabeth Svantesson (M) i mars var marknadsjättarna Ica, Axfood och Coop överens om att något måste göras åt de skenande matpriserna. Dagligvarubutikerna har sedan dess tillämpat olika åtgärder för att reducera kostnadsnivån på olika livsmedelsprodukter.
Jämförelseföretaget Matpriskollen har studerat prisutvecklingen hos matjättarna under tidsperioden 20 mars till 17 april och kan konstatera att priserna totalt har minskat med 0,1 procent.
– Jag tycker att det har satts igång ett väldigt prisfokus sedan mötet, säger Ulf Mazur och tillägger att Lidl kan ha varit en bidragande faktor.
– Lidl var inte inbjudna till mötet, men det var de som tog ton och gick ut med att de sänker priset på hundra artiklar i ett par månader. Sedan har då Ica följt efter och sänkt minst 300 varor, förklarar Mazur.
Vissa varugrupper blir billigare
Trots prisnedsättningarna och procentrabatter på frukt och grönt för medlemmar hos Coop syns ingen vidare dramatisk nedgång i siffrorna.
– Det positiva är att matpriserna i alla fall inte har ökat. Och de varugrupper som vi har sett minska i pris kommer troligtvis fortsätta att bli billigare framöver, säger Mazur.
Enligt Matpriskollens statistik är det frukt, grönsaker och mejeriprodukter som drar ner priserna. Aubergine och zucchini är något av det som sjunkit mest, med drygt 22 procent.
Prisförändringar
Totalt har priserna sjunkit med 0,1 procent på över 32 000 unika matrelaterade produkter de senaste fyra veckorna. Det som drar ner priserna:
Mejeriprodukter: – 0,7 %
Ostprodukter: – 0,8 %
Grönsaker: – 1,5 %
Frukt och bär: – 1,6 %
Dyrare har framförallt skafferivaror blivit med 0,3 %. Detta drivet av ”grill och marinader” som ökat med 2,5 % och kryddor och smaksättare som ökat med 1,8 %.
Källa: Matpriskollen