Så kan börsraset påverka din ekonomi

Publicerad

Spelar börsen någon roll för den som inte äger några aktier, och har börsraset några konsekvenser för bostadsmarknaden? SVT Nyheters ekonomireporter Peter Rawet förklarar i videon ovan.

Om man inte äger aktier eller fonder – vad spelar börsen för roll då?

– Den frågan är jättebra. Många har varken råd eller lust med börsen. Men tyvärr är det där med börsen precis som ett uttryck från Vilda västern: ”You can run but you can't hide” – du kan springa men inte gömma dig. Därför att dina pensioner, statliga och de du förhoppningsvis får genom dina jobb är djupt investerade i aktier. Tanken med det är ju naturligtvis att du ska få högre pension men det kan ju slå åt andra hållet... Aktiekurserna är ju också ett uttryck för vad man tror om företagens framtida vinster. Tror man att de faller så kan det ju också gå ut över jobben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.