Amerikanska justitiedepartementet (DOJ) och finansinspektionen (SEC) har granskat telekomjätten Ericsson sedan 2013 gällande brott mot USA:s korruptionslagar i andra länder. Utredningen fann brott mot Ericssons affärsetiska kod och FCPA i sex länder: Kina, Indonesien, Vietnam, Saudiarabien, Kuwait och Djibouti, avslöjar Ericsson i ett pressmeddelande.
Efter förhandlingar med amerikanska myndigheter meddelade Ericsson i ett pressmeddelande att det avsätter tolv miljarder kronor med anledning av detta, tio miljarder för bötesbelopp och två miljarder för eventuella kringkostnader.
Varför i USA?
Sparekonom Frida Bratt på Nordnet beskriver den amerikanska finansinspektionen som ”hela världens finanspolis”.
– Så fort affärer har gjorts i dollar kan de hävda att de har rätt att gå in och driva en sådan här rättsprocess. Om ett bolag inte skulle gå med på böter skulle de amerikanska myndigheterna säga att det får dollarförbud, vilket inte är lyckat om det är ett internationellt bolag, säger Frida Bratt.
Varför har USA rätt att utdöma böter för ett icke-amerikanskt företag?
– Även om ett företag har betett sig regelvidrigt i ett annat land än USA, räcker det för att amerikanska myndigheter att ett företag har någonting med USA att göra för att amerikansk jurisdiktion ska gälla, säger SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.
Det kan handla om att bolaget har verksamhet i USA, att de använt det amerikanska banksystemet eller att betalningarna genomförs i amerikanska dollar.
Så påverkas spararna
Ericssons aktie återhämtade sig snabbt efter att först ha sjunkit med runt två procent när Stockholmsbörsen öppnade på torsdagsmorgonen. Frida Bratt säger att det är svårt att säga hur läget kommer att utvecklas.
– Nu är det Ericsson som har gjort bedömningen på tolv miljarder kronor, det är det man som investerare får gå på. Vd Börje Ekholm har gjort sitt bästa för att förbereda marknaden och har varit transparent och öppen med det här. Det är ett städjobb som Ekholm gör. Det är därför aktien inte faller mer, säger Frida Bratt.
Hur ska man tänka som sparare?
– Man måste se det som att inget har ändrat, eftersom det var känt sedan tidigare. Förhoppningsvis gör de den här avsättningen nu och så kommer det inte fler saker. Nu är det ingen superstor rörelse heller i det, men man måste alltid göra sin hemläxa, se vilka risker och hot som finns.