• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Det finns en oro hos investerare”, säger aktieanalytikern Tomas Otterbeck. Hör mer i klippet. Foto: Henrik Montgomery/Mia Oshiro Junge/TT

Så påverkas svenska spelbolag av kinesiska gaming-restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Kina vill få barn och ungdomar att spela mindre dataspel, vilket påverkat aktiekurserna hos svenska dataspelbolag. Nu finns en oro bland investerare för att regleringarna ska inspirera andra länder till gaming-begränsningar.

I början av augusti publicerades i Kina en text som kallade onlinespel ”andligt opium” och som fick kinesiska spelföretag att dala på börsen. I Kina vill man begränsa hur mycket tid barn och ungdomar lägger på gaming och restriktionerna har även påverkat svenska dataspelsbolag och deras aktiekurser.

– När det kommer fler restriktioner och det pratas om det så går alla världens spelbolag ner, säger Tomas Otterbeck, aktieanalytiker på Redeye.

Beroendeframkallande gratisspel

Han förklarar att det framför allt är ”free to play”-spel som kritiseras i Kina, alltså den slags spel som hela mobilspelsbranschen bygger på. Affärsidén går ut på att spelen, som är gratis att ladda ner,  skapar ett beroende som får spelaren att komma tillbaka och får spelaren att köpa saker i spelet.

– Investerare ser mer negativt på hela sektorn och de svenska bolagen dras med som barnen med badvattnet, säger Erik Sprinchorn, förvaltare på Tin Fonder, vars fond investerat i flera av de svenska dataspelsbolagen.

Oro för fler regleringar

Erik Sprinchorn känner ingen oro för att restriktionerna ska sprida sig över världen, men aktieanalytikern Tomas Otterbeck är inte lika säker.

– Det finns en oro bland investerare att det här sprids i Europa, att det här har satt en boll i rullning, säger han.

Under början av covid 19-pandemin fick många dataspelsbolag världen över en extra skjuts då många stannade hemma och spelade mer än vanligt. Nu när världen åter öppnat upp så har spelarna blivit färre och aktiekurserna sjunkit tillbaka.

Trots att många bolag sjunkit kraftigt på börsen det senaste halvåret (se faktaruta nedan) så är Erik Sprinchorn på Tin fonder optimistisk.

– Digital underhållning kommer inte att försvinna, det är ett strukturellt växande fenomen. Och svenska bolag boxas väl över sin egen matchvikt, så jag tror det kommer gå väldigt bra för de svenska dataspelsföretagen, säger han.

Sveriges sex högst värderade dataspelsföretag

Embracer, börsvärde: 90 miljarder kronor

– aktieutveckling (6 månader): – 26 %

Stillfront, börsvärde: 24 miljarder kronor

– aktieutveckling (6 månader): – 44 %

Paradox Interactive, börsvärde 15 miljarder kronor

– aktieutveckling (6 månader): – 26 %

G5 Entertainment, börsvärde 4 miljarder kronor

– aktieutveckling (6 månader):  2 %

Thunderful, börsvärde 4 miljarder kronor

– aktieutveckling (6 månader):  + 17 %

Enad Global 7, börsvärde 3 miljarder kronor

– aktieutveckling (6 månader):  – 64 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.