Enkla åtgärder och nya vanor för att spara antal kilowattimmar av elförbrukning per år. Foto: TT

Så sparar du på elen – och ändrar dina vanor

Uppdaterad
Publicerad

Fram med ylletröjan. Vänj dig vid lite kallare inomhus och snåla på varmvattnet – för att undvika elprischocker i höst behöver vi ändra lite på våra vanor, framför allt när det gäller värme och varmvatten.

– Uppvärmning står för 50 till 60 procent av den totala elkostnaden i en eluppvärmd villa. Varmvatten och hushållsel står för ungefär hälften var av resterande del, förklarar Lars Ejeklint, energirådgivare på statliga Vattenfall.

Även mer ingripande åtgärder när det gäller värmen kan spara mycket, som isolering och värmesystem.

Många husägare har kompletterat sina hus med någon form av värmepump för att minska elanvändningen, men en hel del har ännu bara elen som värmekälla.

För den som har direktverkande el är byte till exempelvis luftvärmepump det som snabbast gör susen, enligt Lars Ejeklint. Men även att sänka innetemperaturen ger stor effekt. En grads sänkning kan göra mycket för den som bor i ett hus med eluppvärmning, konstaterar han.

– Man kan sänka temperaturen i rum som man inte är i så mycket, säger han.

En annan rätt enkel åtgärd är att byta tätningslister. Att isolera tak och byta fönster är stora och dyra saker, men just tätningslisterna är lätt att fixa före vintern. Lars Ejeklint räknar med att det kan spara upp mot 800 kWh på ett år – inte illa om hela förbrukningen för en eluppvärmd normalvilla ligger på 20 000 kWh.

Hur lång är duschen?

I en familj på fyra kan man även spara mycket på att korta ned duschen med en minut var. Ejeklint uppskattar besparingen till ett par tusen kronor på ett år.

Men hur mycket varmvatten duschen släpper i från sig har också betydelse, förklarar han.

– Ta en tioliters-hink och sätt på vattnet. Om det tar mindre än en minut att fylla hinken så bör man byta duschmunstycke.

En annan vana som kan ändras för att spara är tandborstningen. Hur gör vi egentligen, låter vi varmvattnet strila medan vi putsar våra diamanter? Vi kanske inte ens tänker på att kronorna rinner ut i handfatet.

En dold eltjuv

Golvvärmen i badrummet är också en kanske oväntat stor eltjuv. Tio kvadratmeter förbrukar ungefär 1 000 kWh per år, runt en femtedel av hushållselen för en vanlig genomsnittsvilla.

– Om golvvärmen står på 23 grader, och resten av huset håller 20 grader och dörren står öppen, försöker golvvärmen hela tiden komma upp i 23 grader. Stäng dörren till toan, eller stäng av golvvärmen helt under sommarhalvåret.

Andra saker som kan spara en rejäl hacka är torkning av tvätten.

– Det går att torka tvätten ute, särskilt nu på sommaren.

Han tipsar också om att se till att hålla kyl och frys avfrostade och dammfria på baksidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.