M: Regeringen förstår inte allvaret vi står inför

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ekonomi växer – men är det hållbart? Det frågar sig Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson som menar att regeringen i sin budget skjuter problemen framför sig när arbetslösheten väntas gå upp inom ett par år.

– Regeringen förstår inte fullt ut vidden av allvaret om det vi står inför, säger han.

En växande ekonomi ska användas till rätt saker, menar Kristersson och manar till försiktighet med statens finanser.

– Man måste spara pengar i goda tider för att ha i dåliga tider, inte som regeringen göra permanenta reformer som man inte kan finansiera, säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson som är starkt kritisk till att den socialdemokratiska regeringen övergett krona för krona-principen, det vill säga att varje reform ska finansieras.

Vårbudgeten 2016

– Vi tömmer våra möjligheter att parera en lågkonjunktur, den här ekonomiska situationen är inte hållbar, säger Ulf Kristersson.

Till skillnad från regeringen är det en betydligt dystrare bild av den ekonomiska prognosen som Moderaterna tecknar. Som bevis för det visar Kristersson på en stor osäkerhet i världsekonomin som påverkar Sverige som är ett land som bygger sin välfärd till 50 procent på export.

Underskattat migrationens utmaningar

Ulf Kristersson menar också att regeringen har underskattat migrationens utmaningar i sin budget, trots att regeringen gett miljardtillskott till Migrationsverket och etableringssatsningar.

– Regeringen skjuter integrationen framför sig.  Utanförskapet på arbetsmarknaden ökar de kommande åren. Det är otroligt lite pengar för långsiktiga etableringsplaner mest för att hantera akut kris, säger Kristersson och pekar på att endast var fjärde nyanländ har ett jobb som hen kan försörja sig på efter åtta år i Sverige.

Även Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt är kritisk mot regeringens satsningar på Migrationsverket och nivåhöjningen av statsbidraget till kommuner och landsting för att hantera flyktingmottagandet.

– Man ger alltså ytterligare tio miljarder till kommuner som gått med på en invandring de inte mäktar med. Det är en satsning på invandring inte på välfärden, säger Oscar Sjöstedt.

Minskat på skolan

Enligt Sjöstedt satsar regeringen på den offentliga sektorn på bekostnad av den privata sektorn.

– Den enda jobbskapande åtgärden i den här budgeten består av mångmiljardtillskottet till den offentliga sektorn, men man kan inte lösa arbetslösheten med att skapa massor av offentliga jobb genom att höja skatterna på den privata sektorn.

Moderaterna kritiserar också att anslagen till skolan minskar i vårbudgeten.

– Man har tagit bort en miljard på skolan med minskningar på bland annat specialpedagoger, trots många nyanlända elever. Vi behöver i stället fler lärare omedelbart. Det är en konstig prioritering, säger Ulf Kristersson.

”Svek mot jobben”

Centerpartiet kritiserar att regeringen gjort för lite för att skapa fler jobb.

– Jag tycker att den här budgeten är ett svek mot jobben. Just nu är vi på väg in i en högkonjunktur och då måste jobben växa till, säger Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström till TT.

Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna tycker att regeringens varumärke blivit att bryta löften.

– Nu tömmer Magdalena Andersson ladorna, regeringen sviker jobben, bryter löften och äventyrar välfärden, säger han.

Fakta Vårbudgeten

  • På onsdag morgon den 13 april klockan 08.00 presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget. Under eftermiddagen hålls en budgetdebatt i riksdagen.
  • I vårbudgeten beskriver regeringen sin syn på det ekonomiska läget, sin prognos för framtiden och vilka politiska prioriteringar man vill göra. Främst är vårbudgeten en förberedelse inför den mer utförliga höstbudgeten även om några konkreta förslag på reformer brukar ingå.
  • I vårbudgeten presenteras också ändringsförslag för det nuvarande året. Man justerar olika poster utefter hur förutsättningarna har förändrat sedan höstbudgeten klubbats. I år är det främst flyktingmottagandet som gjort att korrigeringar krävts.
  • I förra veckan presenterade regeringen att statsbidragen till kommunerna höjs permanent med 10 miljarder kronor, som en del i en uppgörelse med Vänsterpartiet och motiveras med de ökade kostnaderna i samband med flyktingmottagandet.
  • De borgerliga partierna kommer att lägga enskilda motförslag, så kallade vårmotioner, och regeringen ska sedan samla tillräckligt stöd i riksdagen för sin budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet