Det låter så tryggt på pensionsmyndighetens hemsida. Du bestämmer själv hur dina premiepensionspengar ska förvaltas och du kan när som helst välja att ändra fördelningen mellan dina fonder eller byta till andra fonder.
”Du bestämmer själv hur dina pensionspengar ska förvaltas och du kan när som helst välja att ändra på fördelningen mellan dina fonder eller byta till andra fonder. Att ta hand om premiepensionen själv är inte svårt.”
Ingenting kunde vara mer fel.
I början av 2000-talet reformerades pensionssystemet och en del som förvaltas av staten kunde nu spararen själv bestämma över.
Skandal på skandal
851 (!) fonder senare har premiepensionens orangea kuvert utvecklats till många sparares motsvarighet till kall inlagd tunga till middag. Cirka en procent av unga förstagångskunder i PPM -systemet är aktiva. Och med låga trösklar för investerare att saluföra sig på ett öppet pensionsfondstorg förbisågs uppenbarligen spararens behov av skydd från oseriösa aktörer.
Just nu avlöser skandalerna i PPM-bolagen varandra. Senast gäller det bolaget Allra som med näringslivkändisar lockade till sig sparare. Efter att Svenska Dagbladet avslöjat aggressiv marknadsföring och påstridiga säljare och väldigt svårtydda affärer flyr nu både kändisarna och spararna. Och bolaget avregistreras från fondtorget.
Oseriösa bolag
Ekobrottsmyndigheten utreder redan misstänkta brott i PPM-fonden Falcon Funds med säte på Malta efter att stora delar av 22.000 sparares pengar försvunnit. Nu får de nya svårförklarade affärer att reda ut.
Samtidigt sipprar uppgifter om oseriösa säljbolag och kriminella som driver fonder. Det som upplevts som krångligt och svårtytt för spararna har andra mindre nogräknade tjänat pengar på.
Förändringsbehov
Om förtroendet och förståelsen för PPM-systemets öppna fondtorg varit lågt innan har det nu rasat till bottennivåer. Få gör ett aktivt val när de kommer in i pensionssystemet och de lär inte bli fler efter höstens och vårens skandaler.
Premiepensionsfondtorget är desperat behov av förändring. Först i fjol fick Pensionsmyndigheten lite mer av kontrollfunktion – vilket är absurt i ett system där sparare tvingas placera sina pengar. Fondbolag med säte utomlands har Finansinspektionen inte haft några möjligheter att kontrollera.
Efter statsministerns hot om att skrota hela pensionsöverenskommelsen är alla partier i dag eniga om att skärpa den kontrollen – en sisådär sjutton år försent.