Kryptovalutor som till exempel bitcoin har blivit allt vanligare. Många spekulerar också i och med de ofta kraftiga upp- och nedgångarna i kurserna på de digitala pengarna.
– Det är viktigt att tänka på att det ska deklareras, det är en skattepliktig inkomst. Sedan kan det bli förluster så att man har rätt till avdrag också. Bitcoinvärdena går ju upp och ner, säger Henrik Kisterud, Skatteverket.
Han är rikssamordnare för den särskilda insats som Skatteverket har kring de virtuella valutorna. Hittills har 21 personer och företag upptaxerats med 3,9 miljoner kronor och påförts cirka 900 000 kronor i skattetillägg.
Kronofogden beslagtog 10 miljoner kronor
Men det finns ett aktuellt ärende som är betydligt större. Nyligen dök Kronofogden upp hos en man i Västmanland som köpt och sålt bitcoin för cirka 20 miljoner kronor. Med sig hade de en dom från Förvaltningsrätten som gjorde att Kronofogden kunde beslagta cirka 10 miljoner kronor som ska täcka förväntad skatt och strafftillägg.
Skatteverket menar att omfattningen av mannens handel gör att det ska ses som näringsverksamhet och att han saknar bokföring för flera år.
”Har samarbetat med Skatteverket”
Själv säger mannen till SVT att det till en början var fråga om småskalig handel mellan privatpersoner och att han hade börjat med bokföring tidigare om han vetat hur stor handeln skulle bli.
– Jag anser att jag varit samarbetsvillig rakt igenom. Det jag har förväntat mig och räknat med är att jag ska betala en massa skatt. Någonstans mellan en och två miljoner hade det blivit om inte Skatteverket hade underkänt alla mina underlag på kontanta inköp av Bitcoin, säger mannen till SVT.
Skatteverket kan inte kommentera ärendet innan beslutet är färdigt med tanke på sekretessen kring skatteärenden.
Anonymiten en utmaning
En utmaning för Skatteverket är de möjligheter till anonyma transaktioner som kan finnas kring kryptovalutor.
– Vi behöver så klart utveckla våra metoder, hur vi klarar att identifiera de som ligger bakom en transaktion. Vi tycker ändå att vi tagit en del steg 2017 och kommer att ta ytterligare steg 2018 och lyckas med att utreda och identifiera, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare Skatteverket.
Så här fungerar den digitala valutan bitcoin
1. Bitcoin har öppen källkod vilket innebär att alla kan granska hur det funkar.
2. Nya bitcoins skapas hela tiden – men det kommer bara finnas 21 miljoner bitcoins. Detta beräknas inträffa någon gång runt år 2140. Mängden är slumpmässigt valt och det finns ingen särskild anledning varför det blev just 21 miljoner. Man vill ha en begränsad penningmängd för att efterlikna guld.
3. Grundaren till den omstridda valutan har aliaset ”Satoshi Nakamoto” – ingen vet säkert vem han är eller om han ens lever. Men känt är att den mytomspunne grundaren kontrollerar ungefär 1 000 000 bitcoin.
4. Den 22:e maj 2010 genomfördes ett omtalat köp av två pizzor. Möjligen kan det gå till historien som världens sämsta beslut då de 10 000 bitcoin som betalades då, med dagens kurs ett värde på omkring 700 miljoner kronor.
Fotnot: En bitcoin värderas i dag till ungefär 70 000 kronor (16 mars 2018)