Foto: TT

Sparformen ISK har gett ett skattebortfall på 42 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Sparformen investeringssparkonto (ISK) har delvis förenklat aktiesparandet men kan ha kostat staten 42 miljarder kronor i skattebortfall enligt en granskning som Riksrevisionen genomfört.

”De stora summorna förklaras av aktiemarknadens starka utveckling. Om aktiemarknaden hade utvecklats svagare skulle resultaten sett annorlunda ut”, säger riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.

Sparformen infördes 2012 med avsikt att förenkla för privatpersoner när det gäller sparande i aktier och fonder och i dag har nästan 2,2 miljoner personer ett ISK-konto. Riksrevisionen konstaterar dock att vissa delar har blivit krångligare, exempelvis en del nyemissioner och när företag delar ut aktier i ett dotterbolag.

Dessutom finns nu två parallella system för beskattning av direktägda finansiella instrument.

”Införandet av ISK har lett till ett mer komplext skattesystem. Man ska inte underskatta de svårigheter som det kan innebära för enskilda sparare”, säger riksrevisor Ingvar Mattson.

Bör förenkla aktiesparandet

I sitt utlåtande rekommenderar nu Riksrevisionen att regeringen ska se över vilka möjligheter det finns att förenkla aktiesparandet i ISK gällande nyemission och börsintroduktion samt vid innehav av aktier i dotterbolag som delas ut.

Dessutom bör man också kontinuerligt återkoppla till riksdagen om de skattemässiga effekterna av ISK.

Det här är ISK

Sparformen infördes 2012 med avsikt att förenkla för privatpersoner när det gäller sparande i aktier och fonder. I dag har nästan 2,2 miljoner personer ett ISK-konto. 

Med ett investeringssparkonto, ISK, kan du spara i fonder, aktier och värdepapper.

ISK är schablonbeskattat, vilket innebär att du betalar lite skatt varje år på hela kapitalet, oavsett hur mycket du handlar. Det kan jämföras med aktie- och fondkonton där man betalar 30 procent på vinsten.

En annan skillnad mot aktier är att du med ett ISK slipper deklarera, allt kommer förtryckt på deklarationsblanketten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.