• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/SVT

Experterna svarade på era frågor om elpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna i Sverige har rusat och vintern kommer att bli rekorddyr för många. Läs SVT Nyheters chatt med energirådgivarna om hur du kan sänka dina kostnader – och dela med dig av hur du påverkas eller gör för att spara el där hemma.

Energirådgivaren Ted Lundberg och Thomas Björkström, vd på Konsumenteras Energimarknadsbyrå svarade på frågorna.

Chatta med experten om elpriserna

Pinnat inlägg

Nu börjar vi runda av chatten. Tack för alla frågor som strömmat in! Experterna hann tyvärr inte svara på alla, men många frågor kan ni få svar på genom att läsa igenom chatten.

Tack för alla frågor!

Vänliga hälsningar Ted

Anders • Kolla så det inte sitter gamla lampor i julbelysningen… lätt att de glöms bort. Byt allt till LED.

Bra tips!

Tack för erat intresse och alla frågor!

/Thomas

Janne • Hej! Hade en fråga gällande laddning av elbilar! Enligt expertis ska man ladda när batteriet är varmt. För att batteriet ska hålla länge. Alltså direkt när man kommer hem efter jobbet. Detta rimmar dåligt med alla som laddar nattetid. Hur ska man tänka här?

det är svårt att svara på. Beror på hur mycket elpriset skiljer - förutsatt att du kan spara efter timpris. Det beror också på hur mycket laddningen försämras i just din bil om du laddar ett kallt batteri. Kolla med din bilfirma. Lycka till!

Niclas • Har sett det finns elbolag som har en elfond för de säger sej köpa upp mycket el när det är billigt. är detta något som verkligen stämmer i realiteten eller det är ett försäljningsknep?

Hej Niclas

Jag har svarat på denna fråga nyligen i ett annat sammanhang och klipper in mitt svar till dig här nedan i sin helhet. Elfond, brukar också kallas för förvaltat avtal eller portföljavtal.

Med förvaltat avtal går det inte att på förhand veta hur
mycket du kommer att få betala per kilowattimme, det får du se först på fakturan.
Det är också svårt att i efterhand kontrollera det fakturerade priset.
Elhandlarna som erbjuder ett förvaltat avtal brukar beskriva dessa avtal som en typ av fond eller liknande där elhandlarna försöker nå ett så lågt pris som möjligt genom att handla mycket el när det är billigt och följaktligen handla
mindre el när det är dyrt. Inköpen av el brukar också bestå av en blandning av rörligt och fast pris men utan att kombinationen av detta på förhand beskrivs.
Det finns ingen definition av vad ett förvaltat avtal eller elfond är utan innehållet i avtalet ska framgå av avtalsvillkoren. Vid val av ett sådant avtal behöver du känna stor tilltro till din elhandlare. Vi tycker därför att du noggrant ska
undersöka prishistoriken något år tillbaka i tiden hos den elhandlare som det är aktuellt att teckna avtalet med samt vara extra noggrann med att gå igenom
avtalsvillkoren. Förvaltade avtal är vad vi känner till alltid förknippade med en bindningstid och det kan vara förenat med avgift att bryta det förvaltade avtalet mot ett annat avtal med kort framförhållning.

Anton • Utveckla gärna lite om huruvida det är värt att dra ned husets värme när man är borta (tex under dagarna när man är på jobbet). Vad jag läst mig till är detta i stora drag en myt, då husets värme sitter mycket i husstommen och att man förlorar på att återvärma huset (= mer el) när man väl ska vara i det än om man håller en jämn temp under dagen.

Jag håller med om ditt resonemang.
Ett "tungt hus" som är byggt i tegel begågger värmen längre och tar länger tidd att värma upp. Ett lätt litet hus i trä med tunn isolering går fortare att kyla ner och att värma upp. I det tungre huset kan man ha bättre förutsättningar att jobba med timpris och undvika värmeproduktion när priset är som högst. Det tyngre huset fungerar då som en termos.
Det lättare huset passar bättre för att minska temperaturen under dagen och sen öka när värmen behövs igen. Det här är förstås en glidande skala med fler parametrar. Viktigt är också om man har vatten buren eller luftburen värme.

Eva • Vi hänger tvätten i torkskåpet men sätter aldrig på det. Tvätten torkar bra ändå.

Låter smart, tack för tips!

Annika S Henriksson • Hej. Hur beräknas Timme för timme ?

Hej Annika

Timpriserna sätts på den så kallade dagen-före-markanden. Så idag strax efter lunch så kommer samtliga timpriser för imorgon vara kända. Timpriserna offentliggörs också för respektive svenskt elområde. Du kan hitta timpriserna t.ex. på elbörsen Nord Pool.

patrik • Julen brukar sluka enorma mängder med el, hoppa över utebelysningen och skaffa en timer som automatiskt släcker ned julgransbelysningen redan vid 4 på eftermiddag och tänder granen vid 8 på morgonen det skulle spara el och istället för elljusstakar använd riktiga stearinljus och använd mindre bordsstjärnor som är mer energisnålare och skippa de adventsstjärnor som man hänger upp i fönster som drar mycket el.

Bra tips inför julen!

Jän Landquist • Hej. Är ett kompressorkylskåp mer energieffektivare än ett absorbtionskylskåp? Jan Landquist.

Kort svar: Ja.
Det har olika för och nackdelar men generellt skulle jag säga att ett kompressorkylskåp är effektivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.