Ericssons vd Börje Ekholm Foto: Lars Schröder / TT

Starkt kvartal av Ericsson – går bra i Nordamerika och Asien

Uppdaterad
Publicerad

Med draghjälp från Nordamerika hamnade telekomtillverkaren Ericssons vinst för årets första kvartal klart över marknadens förväntningar. Aktien steg omedelbart när börsen öppnade på onsdagen. Samtidigt rycker en miljardsmäll för tidigare korruptionsförsyndelser allt närmare.

– Vi lägger ett bra första kvartal till handlingarna. Vi växer med 7 procent och det är tredje raka kvartalet med tillväxt och vi ser att både den operativa marginalen och bruttomarginalen ökar. Vi är inte nöjda med var vi är men vi är nöjda med vad vi åstadkommit, säger Ericssons vd Börje Ekholm.

Han tillägger att Ericsson har vunnit många affärer tack vare en stark ”teknikposition” och konstaterar i en kommentar i delårsrapporten att Ericsson vunnit fler kommersiella 5G-avtal än någon annan leverantör.

Vad är du inte nöjd med?

– Vi ska nå en rörelsemarginal på över 10 procent nästa år och 12 procent efter 2022. Det är det minsta vi ska göra för att vara riktigt anständiga.

Europa släpar efter

Nordamerika och nordöstra Asien drar tåget. Men enligt Ekholm släpar den europeiska marknaden efter när det gäller utbyggnad av 5G-tjänster. Dyrare villkor för europeiska telekomoperatörer är en orsak.

I bakgrunden spökar också oklarheterna kring hur länder ska hantera framför allt amerikanska anklagelser om att kinesiska Huawei kan användas som spionkälla för den kinesiska staten. Det skapar osäkerhet och fördröjer kundernas beställningar, enligt Ekholm.

– Det är på nytt en väldigt stark rapport och det här är femte kvartalet i rad där Ericsson överraskar marknaden. Tillväxten på nätverk i Nordamerika är 42 procent och bruttomarginalen är stark, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Fakta: Ericsson-rapporten i siffror

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 4,3 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 853 miljoner kronor motsvarande period 2018.

Omsättningen lyfte till 48,9 miljarder kronor, jämfört med 43,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet var 4,9 miljarder kronor, jämfört med förlusten på 312 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 2,8 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters. För omsättningen låg snittprognosen 48,2 miljarder kronor.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.