Sverige har de största inkomstklyftorna sedan 70-talet, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Även hjälporganisationen Oxfam har publicerat en rapport över den ekonomiska ojämlikheten i världen. För Sveriges del innebär rankingen i den senaste rapporten ett ras – från plats 10 till plats 20. Sverige rankades 2017 som bäst i världen på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet, men har därefter tappat placeringar i varje ny mätning.
– Det är bevisat att samhällen med stora klyftor får negativa effekter på politik och ekonomi, säger Oxfams generalsekreterare Suzanne Standfast i SVT:s Ekonomibyrån.
En av Sveriges bäst betalda när det gäller taxerad inkomst under 2021 var en Spotify-chef som tjänade 314 miljoner kronor – lika mycket som drygt 700 vanliga löntagare.
– Det är inte problematiskt att starta ett bolag, det är själva klyftorna och konsekvenserna som får negativa effekter, säger Suzanne Standfast.
Miljonären: ”Kan köpa billigare lyxprodukter”
Den ekonomiska krisen har sagts slå brett i samhället, men det är en sanningen med modifikation. En grupp som tycks oberörda är de väldigt förmögna. En av dem som är vinnare i krisen är entreprenören Jan Emanuel.
– Lågkonjunkturen påverkar mig genom att jag nu köpa billigare lyxprodukter, säger han.
Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Drabbar ingen fattig” på SVT play.