Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andelen av de totala inkomsterna som tillföll de fem procent av befolkningen som hade de högsta inkomsterna ökade från 17,7 procent av inkomsterna till 20,1 procent under 2021. Foto: Karl Gabor/Janerik Henriksson/TT/LO press

Största inkomstklyftan på 40 år: ”2021 var ett bra år att vara rik”

Publicerad

Under 2021 fortsatte inkomsterna i Sverige att stiga, och fattigdomen att minska. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån. Samtidigt är inkomstklyftorna större än på 40 år – men Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, är inte oroad.

- Jag känner ingen stor oro över SCB:s siffor. Det är engångsinkomster som funkar på ett lite problematiskt sätt för statistiken, säger han.

Mediansvenskens ekonomiska standard har ökat med nästan 70 procent sedan 1990-talet. Men samtidigt som den absoluta fattigdomen minskar, ökar den relativa.

– Inkomstökningen beror framförallt på försäljningsvinster som leder till ökade kapitalinkomster. Men vi har även haft en del personer som tappat sina jobb under coronakrisen, säger Daniel Waldenström.   

Just kapitalinkomster är väldigt koncentrerade till de som har mest i samhället. Och den tiondel av befolkningen som har högst inkomster var också de som fick se sina inkomster öka betydligt mer än den övriga befolkningens under 2021.

– Jag kan säga så här, 2021 var ett mycket bra år att vara rik, säger LO-ekonomen Anna Almqvist.

Största inkomstklyftan på över 40 år 

SCB har mätt inkomststatistiken med den så kallade gini-koefficienten, ett nyckeltal som beskriver inkomstskillnader. Ju högre värde gini-koefficienten har, desto ojämnare är inkomsterna fördelade.

Det högsta möjliga värdet är 1. 2021 landade Sverige på 0,333, vilket är den högsta nivån sedan mätningarna startade 1975.  

Men det behöver inte vara fog för oro. Enligt Waldenström är det tvärtom “rätt naturligt” då inkomstskillnaderna framförallt beror på engångsinkomster, som kan vara problematiska för statistiken.  

– Det kan handla om ett hus som man ägt i 30 år, samtidigt som man är låginkomsttagare. Men just det året man säljer huset ser det ut som att man är höginkomsttagare på flera miljoner, säger han.

Ekonomen: Man får delaktighet i vårt rika land

Den så kallade absoluta fattigdomen mäter hur många som inte har råd med basala utgifter som hyra och el. Relativ fattigdom innebär att man har en inkomst på under 60 procent av medianinkomsten i landet. Enligt SCB låg medianlönen i Sverige på 33 200 kronor i Sverige 2021, med en liten skillnad mellan kvinnor och män. 

– Människor som lever i dagens Sverige har ju delaktighet i vårt rika land. Barn behöver inte betala för att gå i skola och har gratis sjukvård, säger Daniel Waldenström.

Anna Almqvist håller med om att välfärden är viktig för att utjämna levnadsvillkor, men menar att man samtidigt måste tänka på vilka i samhället som kan halka efter i utvecklingen.

– När allt mer av de värden som skapas i samhället går till de som redan har mest, då är det ett problem, säger hon. 

Vad är låg ekonomisk standard?

För att göra jämförelser av disponibel inkomst mellan olika typer av hushåll används en metod som sätter hushållets totala disponibla inkomst i relation till hushållets sammansättning av vuxna och barn. Disponibel inkomst avser summan av samtliga hushållsmedlemmars alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar (exempelvis återbetalt studielån).

Gränsvärden för låg ekonomisk standard 2021 för olika typer av hushåll (disponibel månadsinkomst): 

Ensamstående utan barn: 13 913 kronor

Sammanboende utan barn: 21 008 kronor

Ensamstående med 1 barn: 21 147 kronor

Ensamstående med 2 barn: 26 991 kronor

Sammanboende med 1 barn: 28 243 kronor

Sammanboende med 2 barn: 34 086 kronor

Källa: SCB 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.