Svensk bnp presenteras. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svensk bnp föll med 1,5 procent i februari

Uppdaterad
Publicerad

Svensk bnp föll med 1,5 procent i februari jämfört med januari, enligt SCB. Samtidigt steg hushållens konsumtion.

– Det var ju svagare än väntat, framförallt också när man tittar på sammansättningen, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Bedömarna hade spått en oförändrad bnp i februari jämfört med januari, enligt Bloombergs prognossammanställning. I årstakt var nedgången 0,3 procent.

”Svensk ekonomisk aktivitet minskade i februari med lägre produktion bland näringslivets tjänsteproducenter och inom offentliga myndigheter”, säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB, i ett pressmeddelande.

Hushållens konsumtion

Däremot steg hushållens konsumtion med 1,1 procent i februari jämfört med månaden innan, enligt ett separat pressmeddelande från SCB. På ett år har hushållskonsumtionen ökat med 2,3 procent.

– Det var ju svagare än väntat, framförallt också när man tittar på sammansättningen, kommenterar Mattias Persson bnp-siffran.

Det som förvånar är framförallt vad som drar ner produktionen i den offentliga sidan, menar Persson.

– Sammansättningen var konstig, kan man säga, och det är fortfarande en svag ekonomi.

Samtidigt finns positiva signaler, menar Persson. Men risken är att mars kommer att förändra bilden.

– I februari så fanns det uppenbarligen en konsumtionsvilja bland hushållen, och det har vi väntat på väldigt länge.

Sänkning av styrräntan?

Hushållens förväntningar och tron på sin egen ekonomi och ekonomin framöver försämrades kraftigt i den senaste barometern.

– Så det gör väl att svensk ekonomi kommer att utvecklas lite långsammare än vad vi hade hoppats på och trott, säger Persson.

Samtidigt öppnar det upp för att Riksbanken behöver agera, menar Persson. Enligt Swedbanks prognos kommer Riksbanken sänka styrräntan åtminstone en gång till i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.