Svenska hushåll har bolån på totalt 4 100 miljarder kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SBAB sänker boräntan – påverkas av sjunkande marknadsräntor

Uppdaterad
Publicerad

Storbanken SBAB sänker omgående boräntan.

– Turbulens och osäkerhet i omvärlden har fått våra upplåningskostnader att sjunka, vd:n Mikael Inglander i ett pressmeddelande.

Sänkningen på 0,10 procentenheter för bundna bolån träder i kraft på torsdagen. Sänkningen beror enligt SBAB på att marknadsräntorna har sjunkit vilket alltså lett till minskade upplåningskostnader för den statligt ägda banken.

– Vi strävar efter att agera följsamt och därför sänker vi nu räntorna på bundna bolån, säger Mikael Inglander.

Banker spår räntesänkningar

Sedan Trumps besked om tullar har marknaden börjat räkna med att Riksbanken kommer att sänka styrräntan i år vilket är en helomvändning från tidigare bedömningar.

Swedbanks ekonomer tror att svensk BNP-tillväxt i år stannar på 1,5 procent och att styrräntan sänks åtminstone en gång till och landar på 2 procent.

I så fall kommer de rörliga boräntorna att sjunka något mer i år jämfört med Swedbanks tidigare prognos, till i genomsnitt 3,1 procent.

Handelsbanken tror i en ny prognos att riksbanken kommer att sänka räntan tre gånger i år. Sänkningar i juni, augusti och september kommer enligt banken att göra att styrräntan landar på 1,5 procent.

Rekordmånga har valt rörligt bolån

Svenska hushåll har bolån på totalt 4 100 miljarder kronor och 72 procent av lånen är tagna med rörlig ränta, visar SCB-statistik som Ekonomibyrån tagit del av. Det är en rekordhög siffra.

– Andelen som har rörlig ränta i januari 2025 är den högsta uppmätta sedan vi började publicera denna statistik, sade Tove Åkerrén Ögren, nationalekonom på SCB, nyligen till Ekonomibyrån.

Alexander Noren med legotorn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Listränta, styrränta, snittränta och bolåneränta. SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén reder ut det du behöver veta. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.