Tidigare i höst har SVT berättat om kommunpolitikernas pensioner. Många har fått generösa pensionsavtal från 50 års ålder när de slutar med politiken – och en del får visstidspension hela vägen fram till den riktiga pensionen trots att de inte ens fyllt 50 år. De flesta av de expolitiker vi talat med tycker de förtjänat extra bra villkor efter förrättat värv.
Men svenska folket håller inte med. En Sifo-undersökning visar att bara en av tio tycker att politikerna ska få någon pension innan 65 års ålder. Hälften tycker att 65 är en bra pensionsålder, och var fjärde vill att politikerna ska fortsätta jobba tills de är 67 eller äldre innan det kan bli tal om någon pension.
”Skandalöst”
Sifon är beställd av banken Avanza, efter att man märkt en anstormning av arga reaktioner från sina kunder.
– Först fick de höra att pensionsåldern kan höjas till 75 år. Sedan hörde de att politiker kan få pension vid 50 års ålder, då blev folk rasande. Man vill att politikerna också ska arbeta till 65, att de får pension innan dess tycker våra kunder är skandalöst, säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza
– De äldre i undersökningen vill att man ska jobba längre, de inser att det behövs. Sedan ser vi att många grupper säger att ”jobba gärna till 67-68 även om du är politiker, det tål du”. Det svenska folket tycker inte att man ska ha silkesvantar på när det gäller politiker, snarare tvärtom..
Förra året gick medelsvensken i pension vid 63 år, men i framtiden kan många få jobba tills de är 75 år.
”Måste finnas ett skyddsnät”
Sveriges kommuner och landsting utreder nya riktlinjer för politikernas pensioner. Där säger man att det är en svår balansgång att inte hamna för långt från villkoren för vanliga medborgare, men att ändå kunna attrahera dugliga politiker..
– Jag tolkar det som att man tycker att politiker ska leva så långt som möjligt under samma villkor som till exempel anställda. Nu är det ju inte riktigt samma sak, som politiker kan man ju åka ut över en natt även under en mandatperiod. Det är klart att då måste det finnas någon form av skyddsnät, säger Ingela Gardner Sundström (M), som är ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.