I maktkampen mellan de två länderna, där Kina försöker flytta fram sina positioner, blir USA allt mer protektionistiskt och omplacerar sin produktion, bort från Kina. Det fungerar för ett stort land med mycket resurser, enligt Mikael Wigell, forskningsdirektör på Finnish Institute of International Affairs. Det är däremot svårt för mindre länder att göra samma sak.
– Sverige har inte den lyxen. Vår ekonomi har byggts på frihandel och ett öppet ekonomiskt klimat. Det gör det svårt i en situation där vi ser att frihandeln går bakåt, säger han.
Samtidigt som USA drar sig tillbaka är många länder beroende av Kinas råvaror – då de har stor kontroll över de metaller och mineraler som är grundläggande för omställningen till grön teknik.
– Deras övertag är ett starkt vapen mot EU och gör oss väldigt sårbara, säger Mikael Wigell.
Råvaror i Sverige kan minska beroendet
Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär för handel, förklarar att det pågår en diskussion inom EU om hur man ska bli mindre beroende av Kinas råvarutillgångar.
– Många av mineralerna finns faktiskt i Sverige. Men det krävs stora investeringar, miljöprövningar och tillstånd för det, säger hon.
Det är däremot en eventuell långsiktig lösning. På kort sikt kan partnerskap med andra delar av världen, såsom Afrika och Latinamerika, vara ett alternativ. Det är där de aktuella mineralerna finns och utvinns. EU diskuterar även hur man ska hantera de förändrade handelsmönstren – i spåren av ett mer protektionistiskt USA.
– Det pågår en diskussion om att EU behöver bli mer självförsörjande. Samtidigt är det många länder utanför Europa som också blir påverkade av USA:s agerande, vilket gör det viktigt att vi jobbar tillsammans, säger Cecilia Malmström.
Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Maktkampen” på SVT Play.