Sveriges Television har under våren begärt ut uppgifter från Skatteverket för moderbolagen för de 20 största koncernerna i Sverige. Undersökningen gäller för inkomståret 2014, det senaste året där deklarationerna är offentliga.
SVT har sedan haft kontakt med samtliga bolag för att verifiera att uppgifterna stämmer för de över 1.000 bolag som ingår i dessa koncerner. I vissa fall har också en genomlysning gjorts av ett stort antal företag för att få fram en komplett bild över vilken bolagsskatt som betalts. Och skillnaden är enorm.
Redovisar stora vinster för aktieägarna
I topp finns klädjätten Hennes & Mauritz som betalade hela 2,7 miljarder kronor och Nordea där staten fick in 1,7 miljarder kronor i bolagsskatt för år 2014. I botten finns åtta bolag som inte betalade någonting eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige trots att de redovisade stora vinster för sina aktieägare. Nolltaxerarna är SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska.
Dessa bolag är några av Sveriges största och mäktigaste företag som står för en stor del av svensk export och har hundratusentals anställda runt om i världen. Och så här reagerar några personer i Farsta centrum:
– Det är horribelt och väldigt tråkigt, säger Britta Ohlsson. De hade inte varit stora företag om de inte tjänar pengar. Då måste de betala skatt också för det är inte bara de små människorna som ska betala. För det är de som måste dra det största lasset för de kommer inte undan med skatterna.
– Jag tycker att det är helt fel säger Margareta Guner. Skatt borde ingå för dem också. Jag förstår inte hur man kan smita på det sättet. Det måste gå att sätta dit dem på något sätt i alla fall men hur vet jag inte. Politikerna borde väl ta tag i det.
”Inte skatteplanering”
Men ledningarna för de stora bolagen slår i från sig. Ett genomgående tema är att de följer den svenska skattelagstiftningen.
– Vi ägnar oss överhuvudtaget inte åt någon skatteplanering för att dra ned skatten på ett otillbörligt sätt, säger Håkan Samuelsson som är vd för Volvo personvagnar.
– Vi följer reglerna och vi tycker att det är rätt att betala skatt på det sättet som politikerna och de olika lagstiftningarna förelagt, säger Skanskas vd Johan Karlström.
Även om det blir noll?
– Om det är ett regelverk som säger att det är noll som ska betalas då är det ju klart att då är det ingen skatt.
– Vi följer den skattelagstiftning som finns, säger SCA:s vd Magnus Groth.
Har liten försäljning i Sverige
Företagen pekar också på att försäljningen i Sverige är liten men att de haft stora utgifter för forskning och utveckling här.
”Endast fyra procent av vår försäljning sker i Sverige. 96 procent sker utomlands men en stor del av vår produktion är förlagd här” skriver exempelvis Sandvik.
För Electrolux handlar det dessutom om att bolaget flyttat huvudkontoret för den europeiska verksamheten från Bryssel till Stockholm vilket var kostsamt. Dessutom hade ett IT-projekt misslyckats vilket kostade nästan en miljard kronor.
Skanska pekar på att det finns en skillnad mellan de resultat som redovisas för aktieägarna och vad som syns i deklarationerna. För byggbolagen behöver bolagen först betala skatt när byggprojekten är klara medan bolagen successivt plockar ut vinsten för sina aktieägare. Dessutom har bolaget fått tillbaka på skatten då Skanska tidigare betalt in för mycket skatt.
Förändring på gång
Men även om företagen försvarar sin skatteplanering är det uppenbart att ett trendskifte är på gång. Flera företag uppger för SVT att de ska börja betala skatt i Sverige. Det gäller exempelvis Skanska där Sverige redan år 2015 blir det land där bolaget betalar mest skatt.
Även AB Volvo och Securitas skriver att de hoppas att börja betala bolagsskatt i Sverige i år.