Finansministern har under våren varit med och behandlat en rad frågor som rör storföretagens skatteplanering på finansministrarnas EU-toppmöten i Bryssel. Där pågår nu ett intensivt arbete inom det som kallas Beps för att motverka skatteflykt. En rad beslut har redan tagits.
Stora företag gynnas
Det handlar bland annat om att företagen öppet måste redovisa för skattemyndigheterna hur mycket bolagsskatt de betalar i enskilda länder, och i juni väntas finansministrarna fatta beslut om att skärpa regelverken för bland annat ränteavdrag. De har framför allt gynnat stora företag som har verksamhet i många länder.
– Stora bolag betalar internationellt i genomsnitt mellan fem och tio procentenheter lägre skatt än vad små och medelstora företag gör och det är klart att de små och medelstora företagen då globalt blir missgynnade, säger Magdalena Andersson i en intervju med SVT. Det är inte en situation som är acceptabel.
Förhindrar rättvis konkurrens
Hon tycker att det är en fråga om att ha en rättvis konkurrens mellan företag:
– Man vill ju att det är bolagen som har de smartaste produkterna och den effektivaste produktionen som det ska gå bra för och inte de företag som har de smartaste skatteuppläggen
Ska bli svårare att skatteplanera
Och för att få bukt med skatteplaneringen anser finansministern att det måste göras mer internationellt:
– Vi kommer att jobba internationellt för att skärpa till reglerna så att det finns färre möjligheter för skatteplanering i det internationella skattesystemet . Där kommer vi att driva på både i OECD och på EU-nivå och sedan tittar vi över den svenska skattelagstiftningen för att se till att möjligheterna att skatteplanera ska bli mindre.
Slutligen pekar hon på att Skatteverket redan fått mer resurser för att kontrollera storföretagens deklarationer.