”Vi har en nära dialog med samtliga banker och följer alltid upp eventuella störningar och misstänkta fall av penningtvätt”, skriver Swish vd Anna-Lena Wretman i ett mejl. Foto: Isabell Höjman/TT och Pressbild

Swish vd medger: Brist på övergripande kontroll är ett problem

Uppdaterad
Publicerad

Enligt finanspolisens larm till justitiedepartementet finns ingen övergripande kontroll över pengar som swishas mellan bankerna.

– Jag kan också se att det är ett problem. I dag finns det ingen som sitter på den övergripande transaktionsdatan, säger Anna-Lena Wretman, vd på Getswish AB.

Finansinspektionen har ingen direkt tillsyn över Swish, och bolaget har därmed ingen rapporteringsplikt kring misstänkta penningtvättstransaktioner till myndigheten. Det ansvaret ligger i dag istället hos Swishs ägare, bankerna. Nu utreder Finansinspektionen om Swish behöver ett eget betaltjänsttillstånd.

– Vi är bara en teknisk plattform och vår hållning är att vi därför inte behöver ett betaltjänsttillstånd men det får myndigheterna nu utreda, säger Anna-Lena Wretman, vd på Getswish AB.

Finanspolisen varnade i maj

Finanspolisen varnade i maj förra året för att det saknas ett övergripande system för att övervaka misstänkta överföringar. I en rapport till justitiedepartementet larmar de om just bankernas swish-tjänst.

”Det saknas i dag ett övergripande system för monitorering av riskbeteenden verksamhetsutövama emellan. Exempelvis för Swish finns information om samtliga Swish-transaktioner i systemet Swish-online där det emellertid inte sker någon monitorering eftersom verksamheten inte träffas av penningtvättslagens krav”.

Swishs vd Anna-Lena Wretman är oförstående till vad för slags information de skulle kunna ge polisen.

– Vi har den information som vi behöver för att hantera Swish-transaktioner. Jag vill av säkerhetsskäl inte kommentera vilken monitorering eller transaktionsdata som vi har. Men det handlar enbart om teknisk monitorering. Bankerna hanterar allting som rör penningtvätt och kund.

Banksekretessen sätter stopp

Enligt Swish vd är det istället banksekretessen som i dag sätter stopp för bankerna att ha den övergripande kontroll som finanspolisens efterfrågar.

– Jag kan också se att det är ett problem. I dag finns det ingen som sitter på den övergripande transakationsdatan. Varje bank har den information som behövs för att uppfylla det regelverk som finns idag.

Finanspolisen är fåordig om Finansinspektionens beslut att öppna en dialog med Swish.

– Vi är ju glada över att den frågan nu lyfts upp, säger Niclas Lundh chef för Finanspolissektionen vid Nationella operativa avdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.