Richard H Thaler

Analys: Thaler lär oss fatta smartare beslut

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Årets ekonomipris är lika mycket ett pris i psykologi. Professor Thaler är en förgrundsgestalt inom området ”beteendeekonomi” där man tar hjälp av psykologi för att förklara hur människor fattar ekonomiska beslut. Och Thaler har utifrån sin forskning många konkreta förslag på hur man ska undvika att falla i de vanligaste beslutsfällorna.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Jag träffade honom för ett par veckor sedan när han var i Sverige för att föreläsa för pensionspolitiker om hur man kan förbättra PPM-systemet. När jag bad om hans bästa spartips, svarade han tveklöst:

”Se till att sparpengarna dras från lönekontot i början av månaden. Det funkar inte att spara det som blir över i slutet av månaden. Det blir sällan något över då”.

Ekonomipriset 2017

Använd ”åldrandeappen”

Han tipsade också om att föreställa sig själv som gammal, så konkret som möjligt.”

Använd någon av apparna som kan få dig att se gammal ut, så får du mer sympati för ditt framtida jag”.

Det jag som vi vet att vi borde sätta av pengar till, men som vi så ofta ändå väljer att nonchalera eftersom det är mer frestande att köpa nya prylar som ger snabb tillfredsställelse i dag. Det här är kärnan i det han forskat om: Hur vi kan lura oss själva att fatta klokare beslut. Eller ”knuffa” oss i rätt riktning.

Vill få människo att ”fatta klokare beslut”

”Nudging” är ett begrepp som han varit med om att mynta, som handlar om konsten att designa alltifrån hur ett dörrhandtag ser ut till hur utbudet i PPM-systemet presenteras, för att hjälpa människor att fatta klokare beslut. ”Libertariansk paternalism” är ideologin bakom, vilket innebär att full valfrihet skall kvarstå men att man inte ska lämna folk helt åt sitt eget beslutsöde. Vet man vad som är det klokaste alternativet – dra en utåtgående dörr mot sig eller spara mer till pensionen – så bör man ”knuffa” folk i rätt riktning i alla fall, genom att presentera valmöjligheterna på ett sätt som bäddar för att fatta det smartare beslutet.

”Människor är mänskliga”

Bakom alltihopa finns insikten om att människor inte är de fullt rationella individerna som går runt som vandrande kalkylblad, såsom ekonomer väldigt länge utgått från när de byggt sina ekonomiska modeller. Istället är vi mänskliga, och fattar inte så sällan beslut med känslor och kortsiktighet på ett sätt som är så pass systematiskt att det går att baka in i de ekonomiska modellerna. Thaler har varit med om att uppdatera den ekonomiskavetenskapen till en mer verklighetsanpassad nivå, en ”ekonomivetenskap 2.0”.

Egentligen är det en självklarhet som nu belönats med årets ekonomipris. Eller som Thaler själv svarade när SVT Nyheter frågade vid presskonferensen vad som varit hans forsknings viktigaste genomslag:

– Insikten om att människor är mänskliga, svarade Thaler kort och koncist.

LÄS MER: Amerikan får ekonomipriset

LÄS MER: Forskningen har betydelse för framtidens pensionärer

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Ekonomipriset 2017

Mer i ämnet