Mjölkproducenterna upplever en ”historiskt förbättrad lönsamhet” trots ökade kostnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mjölkproducenterna upplever en ”historiskt förbättrad lönsamhet” trots ökade kostnader. Foto: Anders Wiklund/TT

Trots skyhög inflation – förbättrad lönsamhet inom lantbruket

Uppdaterad
Publicerad

Lantbruket visar upp en förbättrad lönsamhet – samtliga fyra produktionsgrenar har en bättre lönsamhet jämfört med för ett år sedan, det visar lantbruksbarometern 2023. Mjölkproducenterna upplever en historiskt förbättrad lönsamhet.

Samtidigt som inflation och matpriser skenar upplever det svenska lantbruket en förbättrad lönsamhet. 44 procent av lantbrukarna upplever ganska eller mycket god lönsamhet, vilket är 14 procentenheter bättre än föregående år. Det visar Lantbruksbarometern, en årlig rapport om det aktuella läget i branschen.

Mjölkbönder positiva

Samtliga fyra produktionsgrenar (grisköttsproducenter, växtodlare, nötköttsproducenter och mjölkproducenter) har en bättre lönsamhet jämfört med året tidigare.

Vidare visar rapporten att 38 procent tror på en ganska eller mycket god lönsamhet om ett år jämfört med 26 procent i fjol.

– Den upplevda lönsamheten bland lantbrukare har förbättrats, men den är fortfarande på en väldigt låg nivå, säger Filip Olsson, segmentschef på konsultfirman Ludvig & Co, och en av dem som har tagit fram rapporten.

Allra mest positiva är mjölkbönderna. Producenterna inledde året med ett historiskt högt mjölkpris – sedan dess har mjölkpriset ökat med ytterligare runt 40 procent. Trots ökade kostnader upplever mjölkproducenterna ”en historiskt förbättrad lönsamhet”, enligt rapporten.

Mjölkproducenternas lönsamhetsindex är uppe på rekordnivåer.

Ökade matpriser

Samtidigt har vi skenande matpriser. Är lönsamheten inom lantbruket för hög?

– Nej, det är den absolut inte. Om vi blickar framåt ser vi att räntorna har ökat och att investeringsviljan är på en låg nivå. Det krävs höga priser för att man ska våga investera, säger Filip Olsson.

Allt är dock inte guld och gröna skogar, enligt rapporten. Lantbrukarna drar ner på sina investeringar i bland annat djurstallar, byggnader och maskiner. Osäkerhet kring kostnader, högre räntor och krig i vårt närområde är några av faktorerna som antas ha påverkat investeringarna.

Till grund för Lantbruksrapporten ligger en Sifo-undersökning genomförd av Kantar Public med 1000 lantbrukare, som genomförs på uppdrag av konsultfirman Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult), Swedbank och Sparbankernas Riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.