Det blev en röd måndag för världens börser när den första handelsdagen efter Trumps utspel inleddes.
Stockholmsbörsen började morgonen med en nedgång på 2,5 procent, men har återhämtat sig något under dagen. Den breda nedgången på börsen kan tyda på att marknaden inte hade prisat in att tullarna skulle komma så snabbt, säger Alexander Norén.
– Det betyder att även om man visste att det skulle komma tullar, hade inte marknaden prisat in att det skulle komma så snabbt, så tydligt och så mycket på en gång.
På måndagseftermiddagen kom så ett besked som lugnade marknaderna. USA pausar tullbeslutet mot Mexiko en månad.
Beskedet bromsade tydligt nedgången på USA-börserna.
Skatt och importtullar
De svenska bolag som påverkas mest av tullarna, säger Alexander Norén, är framförallt de företag som har export till USA och som eventuellt har tillverkning i Mexiko.
– Tidigare har man sett Nordamerika som en marknad, lite som EU:s inre marknad. Arbetskraften kostar mindre i Mexiko, då lägger man fabriker där och exporterar till USA, säger Norén.
– Vad som händer är, när de ska skicka sina varor till USA måste de betala en skatt, en importtull, och det säger alla bolag att det här kommer föras över till kunderna i slutändan. Så konsumenterna kommer få dyrare varor som importeras.
”Helt stängd är inte dörren”
Tullarna som Trump tillkännagav förra veckan kommer träda i kraft tisdagen 4 februari, men dörren är inte helt stängd för att de inte ska införas, säger Elisabet Kopelman ekonom på SEB.
– Han har talat mycket om detta, men det fanns förhoppning att han i det här fallet som i många andra skulle hota men sen göra en uppgörelse. Helt stängd är inte den dörren, men det ser nu ganska så svårt ut.
Det är svårt att i nuläget exakt förutse hur tullarna kommer att påverka svenska företag, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
Hon påpekar att det fortfarande är oklart vilka motåtgärder som kan komma att vidtas och hur situationen kommer att utvecklas framöver.
Lena Sellgren säger vidare att tullarna naturligtvis kan påverka svenska företag negativt. Effekterna kommer dock att variera beroende på om företaget som exporterar till USA har sin produktion i Sverige och Europa, eller om tillverkningen redan är etablerad i USA.