Sju saker du inte vågat fråga om tullar
FRÅGA: Hur mycket tror du börsen kommer rasa?
SVAR: Det är omöjligt att veta eftersom det i grund och botten beror på vad Donald Trump gör. Om tullarna blir kvar på nuvarande nivå så tror jag att konjunkturen blir sämre härifrån och att börserna fortsätter ner.
Om han däremot börjar göra överenskommelser med andra länder som leder till att tullarna sänks eller tas bort, så kan marknaden stabiliseras. Jag tror i grund och botten inte att Trump vill köra USA:s ekonomi i botten, vilket talar för att man förr eller senare börjar förhandla om tullar och villkor.
FRÅGA: Hur lång tid det brukar ta för börsen att återhämta sig? Borde man avvakta med att sätta in mer pengar i en månad eller två för att det ska lugna ner sig lite?
SVAR: Historiskt har det varit väldigt olika hur lång tid det tagit för börsen att återhämta sig. I början av pandemin föll börsen över 30 procent på en månad, men sex månader senare hade hela tappet hämtats in. Efter finanskrisen 2008 och it-bubblan tog det betydligt längre tid för marknaden att komma tillbaka. Vi vet ju inte hur lång tid det tar innan den här krisen vänder.
Om du sparar långsiktigt tycker jag att du ska fortsätta månadsspara även när det går ner. Du köper ju faktiskt billigare och får fler fondandelar för pengarna nu än vid årsskiftet när USA-börsen stod på all-time high. Förr eller senare vänder marknaden upp, och om du vågat fortsätta investera hela vägen ner så kommer dina pengar att växa mer än om du pausar sparandet.
FRÅGA: Hur bör man tänka med sitt långsiktiga sparande?
SVAR: Om man sparar långsiktigt så tycker jag man ska försöka ha is i magen. Vi har gått igenom både små och stora kriser historiskt, som exempelvis it-bubblan, finanskrisen 2008 och pandemin. Börsen har trots detta alltid hämtat sig igen.
Att försöka tajma svängningarna är svårt. Om vi följer magkänslan så brukar det resultera i att vi säljer när det redan gått ner, och köper när börsen redan stigit kraftigt. Att bara låta portföljen vara och fortsätta fylla på genom att månadsspara brukar vara en betydligt bättre strategi.
Behöver du pengarna till något särskilt inom ett par år så bör du inte ha dem på börsen. Men det gäller även i vanliga fall, inte bara när den går ner.
FRÅGA: Är det bra läge att binda hela eller delar av bolånet just nu med tanke på oroligheterna?
SVAR: Jag tycker inte att ni ska låta det som händer i USA och på marknaden avgöra om ni binder boräntan. Det viktiga är att du tar hänsyn till din egen ekonomi och situation. Har du små marginaler så kan det vara bra att binda en del av lånet så att du vet hur höga dina ränteutgifter blir framöver. Om du har goda marginaler kan du ha en större del rörligt.
FRÅGA: Hur bör man tänka med sitt pensionssparande i nuläget?
SVAR: När pensionen närmar sig är det bra att säkra en del av sitt kapital genom att exempelvis placera det i räntefonder i stället. Tänk bara på att du inte ska använda alla pengar det år du går i pension – en ganska stor del av pengarna kommer du använda om 5, 10 eller 15 år och dem kan du låta stå kvar på börsen. Inför pensionen kan det vara bra att ta ett möte med din bank för att få tips hur du ska göra med utbetalningar och placeringar.
FRÅGA: Hur kommer det sig att världen påverkas så negativt av bara ett lands ekonomi?
SVAR: USA är världens största ekonomi och de flesta länder säljer betydligt mer varor till USA än vad de köper därifrån. Om USA:s ekonomi går sämre och man importerar färre varor från omvärlden, så påverkar det oss alla negativt.
För Sverige är handeln med USA inte avgörande, men om våra stora handelspartners, exempelvis Tyskland, också går sämre på grund av det USA gör, så påverkar det oss också. Man får även tänka på att många företag har byggt upp kundrelationer och leveranskedjor i årtionden, och det tar tid att ställa om och anpassa sig när förutsättningarna plötsligt förändras.