Under den svarta måndagens handel föll OMXS-index med 4,5 procent, men i dag vände kurserna upp och när Stockholmsbörsen stängde hade OMXS-index gått upp med 3,3 procent. På börsen i Frankfurt hade kurserna stigit med 5,5 procent och Londonbörsenmed 3,4.
I Kina fortsatte däremot kursnedgången. När handeln på Shanghaibörsen stängde i morse svensk tid hade kurserna gått ned med ytterligare 7,6 procent.
Börskurserna inte det väsentliga
Enligt Robert Bergqvist innebär uppgången att man ska se raset på Shanghaibörsen som ett mer isolerat problem. Han hoppas att aktiemarknaden tar ett steg tillbaka och tänker till.
– Det som finns kvar är osäkerheten kring Kinas ekonomi. Indikatorer pekar på en fortsatt inbromsning. Men förhoppningsvis tänker folk till. Kina är en risk för världsekonomin, men vi har två andra draglok, Europa och USA, som går åt rätt håll, säger chefsekonomen till SVT Nyheter.
– Det som bör stå mer i fokus för de globala börserna är Kinas ekonomi. Hur den utvecklas är ett fortsatt stort frågetecken och har inte lösts på ett dygn.
Shanghaibörsen har fallit mer än 40 procent sedan i juni, men detta skedde efter en lång period av kraftiga kursuppgångar. Enligt Berqvist är det för tidigt att säga om inbromsningen i Kina sätter avtryck i utvecklingen i USA och Europa.
– Vi vet att den kinesiska ekonomin har problem och utgör en risk för världsekonomin. Men jag tror att det har varit för mycket fokus på vad som händer på Shanghaibörsen. Den har varit driven av mycket stora spekulationskrafter. Det har blivit överdrivna effekter.
Men han understryker att det är en varningsklocka som har ringt och säger att man bör vara ödmjuk.
– Osäkerheten kommer att prägla börserna ett tag till. Men i bästa fall kommer man ha en mer nyanserad bild av utvecklingen i Europa och USA.