Foto: SVT

Vart tredje jobb borta på pappersbruken

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fem åren har vart tredje jobb försvunnit på de svenska pappersbruken. Det visar en ny kartläggning som fackföreningen Pappers gjort.

Papperstillverkning har länge varit ryggraden i svensk export där framför allt tidningspapper varit en svensk specialitet. Men det senaste året har pappersdöden svept över Sverige. Sex pappersmaskiner har redan lagts ned eller kommer att fasas ut. Det är den största nedläggningen i svensk historia för skogsindustrin. Varje pappersmaskin är en miljardinvestering, så det är stora värden som skogsjättarna Stora Enso, SCA och Holmen nu drar bort från marknaden.

1.800 jobb borta

För Holmen som är specialiserad på tryckpapper handlar det om relativt moderna bruk. I Braviken utanför Norrköping stängs i september det som i början av 80-talet var världens mest effektiva och snabbaste pappersmaskin. Brukschefen Rikard Wallin är bedrövad för han har under flera år genomfört stora rationaliseringar på bruket:

– Att tvingas göra det i så här drastiska former och under så här kort tid det riskerar att skapa överilade beslut, säger han.

Nu handlar det om överlevnad för pappersbruken. Med de tidigare rationaliseringar som gjorts från år 2008 innebär det att 1.800 jobb kapas bort, enligt en ny utredning från fackföreningen Pappers där man även tagit hänsyn till de nedläggningar som görs i höst.

– Det är mycket allvarligt för våra medlemmar inom tidningspapper och andra tryckpapper. Där har vi förlorat vart tredje jobb på fem år, säger Pappers förbundsekonom Christer Larsson.

Ingen framtidsbransch

På Braviken försvinner nu över 100 jobb i september och chansen att hitta ett nytt jobb på pappersbruket utanför Norrköping är inte stor. Arbetslösheten är redan före nedskärningarna över 12 procent.

– Det är tufft och hårt just nu, säger Gustav Nilsson som jobbar som administratör.

Han tror att det blir svårt att hitta ett jobb i Norrköping och riktar i stället in sig på Stockholm:

– Det känns som att det är mycket större chans att få jobb där, säger han

Han förstår dock varför han blir av med jobbet. För att jobba med produktion av tidningspapper är ingen framtidsbransch:

– Jag prenumererar inte på någon dagstidning och jag läser ingen. Jag läser på internet som de flesta andra 80-talister. Jag ser därför ingen framtid i tidningspapper. Jag ser på mina yngre bröder. De skulle aldrig tänka sig att gå och köpa en dagstidning.

Framtiden för pappersbruken som är specialiserade på tidningspapper och andra grafiska papper är därför dyster. Då marknaden förväntas gå ned med fyra till fem procent under ett antal år framöver finns det ingen tillverkare som ens vågar fundera på att bygga nya pappersmaskiner i Sverige.

– Då det inte görs några investeringar så kommer vi att ha mycket lite tidningspappersproduktion i Sverige om 20-25 år, tror Pappers förbundsekonom Christer Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.