Det finns både praktiska och mer sentimentala anledningar till varför de två grannländerna ska gå med i Nato tillsammans – Sverige och Finland har nära band sedan länge, menar Kjell Engelbrekt som är professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Mikael Wigell, forskningsdirektör på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, ser framförallt praktiska fördelar som ländernas gemensamma försvarsplanering. Båda menar också att det för Nato skulle finnas fördelar både i Östersjöområdet och Nordkalotten, framförallt i hur man skulle planera försvaret i regionen.
Risk för utsatthet
Om Sverige skulle hamna ensamt utanför Nato så skulle det kunna lämna till exempel Gotland i ett utsatt läge.
– Jag skulle säga att det helt klart ger oss mindre säkerhet. Sedan tror vi att det kommer ta några år innan Ryssland återtagit den militära förmåga man hade innan den 24 februari, så vi har väl lite tid på oss men det är tid vi skulle behöva utnyttja själva för att bygga upp vår försvarsförmåga enskilt, Och det skulle bli dyrare och mer besvärligt än om vi gjorde det med våra nordiska och baltiska grannar och Nato, säger Kjell Engelbrekt.
Hör om de fyra främsta skälen till varför Sverige och Finland ansöker till Nato gemensamt i klippet ovan.
Ger visst skydd
Enligt Mikael Wigell finns det en möjlighet att Finland väljer att gå med i Nato utan Sverige, om man får chansen och Sveriges möjligheter är helt blockerade. Även om båda experterna menar att det skulle vara problematiskt så kan man också se fördelar med att åtminstone Finland går med.
– Om Sverige inte går med så är det åtminstone bra för oss om Finland går med, för då får vi ett visst skydd, säger Kjell Engelbrekt.
– Går Finland med och Sverige hamnar utanför är det fortfarande ett bättre läge för Sverige. Finland kan kanske i sådana fall hjälpa Sverige med att komma in fortare till Nato efteråt, säger Mikael Wigell.