• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

EU:s förslag att ta bort skog på listan över hållbara investeringar oroar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Att satsa pengar på skogsbruk ska inte räknas som en miljömässigt hållbar investering, enligt ett förslag från EU-kommissionen.

Detta oroar svenska regeringen och skogsindustrin som nu lobbar hårt för att få med skogen på EU:s gröna lista som ska spikas i vår.

– Syftet med det här förslaget är att styra kapitalet så man kan tänka sig att det påverkar investeringsviljan i svensk skogsindustri och svenskt skogsbruk på sikt, säger Magnus Berg på branchorganisationen Skogsindustrierna.

Sol- och vindindustri finns på förslaget till den gröna lista där EU definierar vad som är miljömässigt hållbara investeringar. Men inte naturgas som ersätter kol och bara vattenkraft som uppfyller vissa krav.

Inte heller vanligt skogsbruk, enligt EU-kommissionens förslag som varit ute på remiss, endast ”förbättrat” skogsbruk. Svenska regeringen uttrycker stor oro i sitt svar och uppmanar Bryssel att tänka om och göra om.

– Det leder till att man minskar möjligheterna till att ställa om samhället. Vi kommer behöva mer av det som är förnybart och fossilfritt i framtiden, säger Magnus Berg.

Hett omdebatterad

Hållbarheten i det svenska skogsbruket är hett omdebatterad. Skogsindustrin lyfter fram hur de tagit alltmer hänsyn till naturvärden när man avverkar och gjort näringen hållbar.

Medan bland annat Världsnaturfonden menar att svenskt skogsbruk fortfarande är ohållbart som inte skyddar arter och naturvärden tillräckligt.

Massiva avverkningar, som är normalfallet i Sverige, gör att svenskt skogsbruk sticker ut i EU, där man oftast avverkar mer selektivt. Och detta är något som spelar in i bedömningen som EU-kommissionen gör.

”Helt annan nivå än nere på kontinenten”

– När vi brukar vår skog så är det ganska storskaligt. Det är ytmässigt på en helt annan nivå än nere på kontinenten, säger Mats Nilsson som är skogsvårdschef på Holmen skog.

Är det någonting som kan väcka frågor?

– Är man van att se att det går till på ett visst sätt hemma och sen går det till på ett helt annat sätt någon annanstans så är det klart att man funderar på varför det går till så. Men våra skogsekosystem är anpassade för den här typen av storskalig störning eller påverkan, säger Mats Nilsson.

”Inte har sett hela bilden”

I vår ska EU-kommissionen fatta beslut om vad ska räknas som gröna investeringar, på EU-språk kallas det taxonomi. Och möjligen kan lobbyarbetet från svenska regeringen och skogsindustrin få kommissionen att ändra sig om skogen.

Det låter i alla fall svaret från EU-kommissionens Sverigechef ana.

– Jag tror man kommer titta mycket nogsamt på de synpunkter som kommit från Sverige, i och med att Sverige och Finland är så stora och har så lång erfarenhet av ett hållbart skogsbruk. Det kanske är så att man inte har sett hela bilden när det gäller det hållbara skogsbruket i Norden, säger Christian Danielsson som är chef på EU-kommissionens Sverigekontor.

Svenskt skogsbruk:

• 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog.

• Nästan en sjättedel av timmervolymen i EU står planterad i Sverige.

• Skogsprodukter utgör nästan 10 procent av den svenska exporten.

• Värdet av skogsindustriexporten uppgick till 150 miljarder kronor 2019.

• De senaste åren avverkades årligen drygt 90 miljoner kubikmeter trä.

• 95-100 miljoner avverkade kubikmeter per år är den högsta hållbara avverkningsnivån, enligt bedömningar av Skogsstyrelsen och SLU (Sveriges lantbruksuniversitet)

Källor: SCB, Skogsstyrelsen, Skogsindustrierna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.