Det är Rikard Jakobsson lektor i skog och träteknik vid Linnéuniversitetet som har forskat i hur konflikter i skogen mellan markägaren och staten påverkar skötseln. Foto: SVT

Konflikter kring skogsbruk allt vanligare: ”Skogsägaren blir bestraffad”

Publicerad

Det är ofta det uppstår konflikter mellan markägaren och staten om skötseln av skogen. Det visas i en helt ny forskning från Linnéuniversitetet.

Många skogsägare känner sig trängda av lagar och myndigheter när det gäller hur skogen ska skötas i dag, enligt ny forskning från Linnéuniversitetet.

Flera skogsägare har skog som skötts i generationer och det har resulterat i en skog med höga naturvärden. När sedan skogen ska avverkas kan det hända att lagar sätter stopp för det om det finns en nyckelbiotop som måste skyddas.

”Motsatt effekt”

Forskningen från Linnéuniversitetet visar på hur detta påverkar skogsägare i södra Sverige. Rikard Jakobsson, lektor i skog och träteknik vid Linnéuniversitetet ligger bakom forskningen.

– I dag handlar debatten mycket om skydd av nyckelbiotoper, längre tillbaka gällde konflikten istället stora kalhyggen och besprutning av lövskog, säger Rikard Jakobsson, och fortsätter:

 – I dag råder det ofta skilda åsikter om den nuvarande skogspolitiken det kan i vissa fall leda till motsatt effekt än den avsedda om man inte förstår konsekvenserna till fullo. Och då kommer ofta den enskilda skogsägaren som vårdat sin skog i generationer i kläm.

Hör Rikard Jakobsson berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.