Foto: BIONTECH SE / HANDOUT /TT/SVT

EU på väg att godkänna vaccin från Pfizer och Moderna

Publicerad

Europeiska myndigheter väntas inom kort rekommendera ett godkännande av vaccinen från Pfizer och Moderna, uppger Läkemedelsverket på torsdagen.

Den europeiska läkemedelsverket (EMA) genomför för närvarande en löpande granskning av fyra olika vaccin mot covid-19 innan de eventuellt kan börja distribueras ut till EU:s medlemsländer, däribland Sverige. Två av dem, vaccinen från Pfizer och från Moderna, väntas inom kort rekommenderas för ett godkännande, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

– Två ansökningar för godkännande har lämnats in, säger hon och tillägger:

– Enligt information från EMA kommer Pfizers vaccin att rekommenderas för godkännande den 29 december och vaccinet från Moderna den 12 januari.

Efter EMA:s inkommit med sin rekommendation är det sedan upp till EU-kommissionen att officiellt godkänna vaccinen innan de kan börja distribueras.

– Vi tänker oss ett beslut ganska snabbt, ett par dagar senare, säger Veronica Arthurson.

De andra två vaccinen, om ännu inte väntas rekommenderas för godkännande, kommer från AstraZeneca och från Jansen.

Ryssland och Storbritannien först ut med vaccinering

Förra veckan inledde Ryssland, som första land i världen, sin vaccinering med det omdiskuterade Sputnik-vaccinet och i veckan började Storbritannien vaccinera sina invånare.

I Sverige får man vänta lite till på vaccin. Regeringen uppgav i mitten av november att man har säkrat till hela befolkningen, däribland Pfizers och Modernas vaccin. 

Den svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström tror att Sverige kan påbörja en vaccinering efter årsskiftet, men exakt hur vaccineringen ska gå till är oklart i nuläget. SVT Nyheter har tidigare begärt ut vaccinationsplanerna för covid-19 från Sveriges alla 21 regioner. Av de regioner som har svarat visar det sig att bara en – Skåne – har en färdigskriven vaccinationsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.