– Man har väldigt svårt att som enskild försvara sig mot anklagelser som man aldrig riktigt får specificerat för sig, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt Foto: SVT.

Expert: Kan bli problem ur ett rättssäkerhetsperspektiv

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förslag om att utöka möjligheten att utvisa gängkriminella innan de har begått ett brott bygger på en utvidgning av lagen av särskild utlänningskontroll.

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, menar att det finns problem med den lagstiftningen ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

– Till exempel får inte den som är misstänkt enligt den här lagen veta vad staten anför mot en, säger han.

Moderaterna la på torsdagen fram ett tiopunktsprogram med förslag för att motverka gängkriminaliteten.

Partiet vill bland annat göra det lättare att utvisa personer som inte är svenska medborgare och som har koppling till kriminella gäng, innan de har begått ett brott. Enligt partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell vill man utvidga lagen om särskild utlänningskontroll till att även gälla personer som kan knytas till kriminella miljöer.

Särskild koppling till terroristbrott

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, menar att lagen om särskild utlänningskontroll inte är straffrättslig utan är en säkerhetslag.

Enligt honom har lagstiftningen börjat användas mycket mer offensivt från Säpo och myndigheterna under de senaste åren.

Enligt lagen om särskild utlänningskontroll behöver man inte heller visa en lika stark bevisning som man måste i brottmål.

Definition krävs

Enligt honom finns även problem med lagstiftningen ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

– Till exempel får inte den som är misstänkt enligt den här lagen veta vad staten anför mot en. Man har väldigt svårt att som enskild försvara sig mot de här anklagelserna som man aldrig riktigt får specificerat för sig, säger han.

Dennis Martinsson säger även att myndigheter som hanterar lagen kan behöva en indikator på hur man identifierar gängbrottslighet eftersom det i dag inte finns någon enhetlig definition.

”Problematiskt”

Även Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, ser problem med att utvidga lagen om särskild utlänningskontroll till att även gälla gängbrottslighet.

-Det är problematiskt att den som är berörd inte får ta del av all information som ligger bakom beslutet, säger han.

Klamberg ställer sig även frågan hur långt man kan gå i det förebyggande arbetet mot gängkriminalitet och pekar på att detta riskerar att drabba oskyldiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.