Höga matpriser och ett ökat intresse för så kallad prepping har gjort det populärt att lägga in och konservera sin egen mat.
Men den som gör fel riskerar att drabbas av botulism, en mycket sällsynt men livshotande förgiftning.
Förlamar andningsmuskulaturen
I värsta fall kan den drabbade förlora förmågan att andas.
I Frankrike avled nyligen en kvinna och 15 personer skadades efter att ha ätit oljeinlagda sardiner.
I Sverige är födoämnesrelaterad botulism extremt ovanlig, det finns endast elva fall de senaste tio åren.
– För att förhindra förgiftning måste det vara tillräckligt surt, salt, sött, torrt och kallt, förklarar Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.
Potentiellt farliga recept
När SVT bad Livsmedelverket granska recept från stora matkedjor, receptsajter och influencers hittade myndigheten flera potentiellt farliga recept.
Ett vanligt fel är att det står att inläggningen kan förvaras i rumstemperatur eller att den inte är tillräckligt sur för att förhindra tillväxt av giftet. Fel som till exempel förekommer i Coops recept på smaksatt olivolja.
När SVT kontaktar Coop tar de genast bort receptet. Vi får ingen intervju med livsmedelskedjan men dess presskommunikatör skriver att de som en försiktighetsåtgärd kommer att gå igenom sina övriga recept.
”Följden är katastrofal”
Livsmedelsverkets expert känner oro över den okunskap som finns bland de som publicerar recept på nätet.
– Det kan bli riktigt farligt. Man har ju ett ansvar om man tar fram ett recept och delar med andra, säger Åsa Rosengren som nu arbetar på att ta fram råd för heminläggningar.
Risken att drabbas verkar vara mikroskopiskt liten, är det verkligen så viktigt att vara petnoga med recepten?
– Sannolikheten är låg, men följden är katastrofal för den som drabbas. Så vi vill undvika det här till varje pris.
Fakta: Botulism
Bakterien Clostridium botulinum är inte ovanlig, den finns bland annat i jord och på botten i hav och sjöar.
Den kan dock bara föröka sig och bilda nervgiftet botulinumtoxin i en syrefri miljö. Det kan ske i till exempel oljeinläggningar, i otillräckligt upphettade hemgjorda konserver eller i rökt fisk som har vakuumförpackats och förvarats för varmt.
Bakteriernas sporer är mycket värmetåliga. För att döda dem måste temperaturen komma upp i till 121º C under ett antal minuter när man värmekonserverar, om konserven ska förvaras i rumstemperatur.
Giftet förstörs vid upphettning till 100º C i 10 minuter.
Det räcker med ytterst små mängder gift för att bli sjuk. Ett snapsglas rent botulinumtoxin skulle kunna döda hela Sveriges befolkning.
Symtomen kommer oftast efter 12–36 timmar och kan yttra sig som sluddrigt tal, stora pupiller, dubbelseende, sväljsvårigheter och hängande ögonlock. I senare skede kan man drabbas av livshotande andningsförlamning
Botulism är extremt ovanligt i Sverige. Under de senaste tio åren har elva fall rapporterats in.
Italien har haft cirka 600 laboratoriebekräftade fall sedan mitten av 80-talet.
Den utbredda traditionen av heminläggningar i Italien tros vara en viktig förklaring.
Källor: Livsmedelsverket, Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten.