• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Livsmedelsverkets mikrobiolog Åsa Rosengren står vid ett bord med grönsaker i glasburkar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de vanliga felen vid heminläggning? Se experten förklara – och får reda på hur du ska gå tillväga. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Så undviker du livsfarliga matförgiftningen botulism

Uppdaterad
Publicerad

Konservering genom inläggning är ett bra sätt att förlänga hållbarheten på mat. Nu på hösten är tiden då många gör det själva hemma.

Men resultatet kan bli katastrofalt om bakterien Clostridium botulinum tillåts bilda ett nervgift i maten, som orsakar en förgiftning kallad botulism.

– Det här är ingen vanlig matförgiftning, det är en livshotande förgiftning som kan kräva respiratorvård och ett motgift, säger Livsmedelsverkets expert Åsa Rosengren.

SVT:s genomgång av recept på nätet visar dock att det finns en okunskap om botulism bland en del receptmakare, vilket leder till felaktiga och farliga instruktioner.

I videon ovan berättar Livsmedelsverkets expert hur man bör gå till väga.

Fakta: Vad får man botulism av?

Bakterien Clostridium botulinum är inte ovanlig, den finns bland annat i jord och på botten i hav och sjöar.

Den kan dock bara föröka sig och bilda nervgiftet botulinumtoxin i en syrefri miljö. Det kan ske i till exempel oljeinläggningar, i otillräckligt upphettade hemgjorda konserver eller i rökt fisk som har vakuumförpackats och förvarats för varmt.

Bakteriernas sporer är mycket värmetåliga. För att döda dem måste temperaturen komma upp i till 121º C under ett antal minuter när man värmekonserverar, om konserven ska förvaras i rumstemperatur.

Giftet förstörs vid upphettning till 100º C i 10 minuter.

Det räcker med ytterst små mängder gift för att bli sjuk. Ett snapsglas rent botulinumtoxin skulle kunna döda hela Sveriges befolkning.

Symtomen kommer oftast efter 12–36 timmar och kan yttra sig som sluddrigt tal, stora pupiller, dubbelseende, sväljsvårigheter och hängande ögonlock. I senare skede kan man drabbas av livshotande andningsförlamning

Botulism är extremt ovanligt i Sverige. Under de senaste tio åren har elva fall rapporterats in.

Italien har haft cirka 600 laboratoriebekräftade fall sedan mitten av 80-talet.

Den utbredda traditionen av heminläggningar i Italien tros vara en viktig förklaring.

Källor: Livsmedelsverket, Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.