Fetma hos små barn ökade under pandemin

Publicerad

Förekomsten av övervikt och fetma hos svenska tre- och fyraåringar ökade under covid-19-pandemin, visar en ny studie. Särskilt tydligt var det i socioekonomiskt utsatta områden.

Tidigare studier på området har ofta fokuserat på vuxna eller barn i skolåldern, eller på barn i länder med hårdare restriktioner under pandemin.

– Det är få studier gjorda på förskolebarn i Sverige, säger Anton Holmgren, barnläkare som forskar inom pediatrik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och som är en av författarna till studien.

Studien bygger på data om drygt 25 000 tre- till femåringar som genomgått vanliga hälsokontroller på barnavårdscentraler, BVC.

– Vi fann, lite förvånande, att även i de lägsta åldrarna så var det en ökning både av obesitas, alltså namnet för fetma inom sjukvården, och övervikt när man jämför med åren innan, säger Anton Holmgren.

BMI ökade

Resultatet visar att treåringars kroppsmasseindex, BMI, ökat under pandemin. Andelen pojkar med fetma ökade från 2,4 procent till 2,6. Bland flickor ökade andelen med fetma från 2,8 procent före pandemin till 3,9 under pandemin, vilket innebär en stigning med 39 procent. 

Paulina Nowicka, som är professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet och legitimerad dietist, menar att det kan bero på normer i samhället.

– Det kan ibland vara mer socialt accepterat för flickor i den här åldern att sitta inne och pyssla.

– Man förväntar sig att flickor är mer stillsamma medan pojkar inte är det. I den här åldern tror många föräldrar att barnen är spontant aktiva men de är inte det, säger hon

Tydligast ökning syntes hos barn i socioekonomiskt utsatta områden. Där ökade andelen tre- och fyraåringar med övervikt från 9,5 till 12,4 procent, och andelen med fetma från 2,4 till 4,4 procent.

– Det är skrämmande att det redan i så låga åldrar finns klasskillnader kopplat till risken för övervikt och obesitas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.