Allt fler av de som läggs in på sjukhus med covid-19 överlever. Mer van personal och medicinkunskap är två av anledningarna säger Rafael Kawati, iva-chef Akademiska Sjukhuset. Foto: TT, SVT

Fler överlever covid-19 efter sjukhusinläggning

Uppdaterad
Publicerad

Förbättrade kunskaper om covid-19 inom vården gör att fler överlever sjukdomen. I mars dog 20 procent av alla covidsjuka inom 14 dagar efter att de lades in på sjukhus. I oktober var det under nio procent som dog. Det visar siffror från Socialstyrelsen som SVT tagit del av.

Att ligga på mage räddar många covidpatienters liv. Bukläge är en av orsakerna till att fler överlever covid-19, men det är flera faktorer som tillsammans spelar in.

– Vi vet att en rad upptäckter som gjorts under pandemin lett till bättre behandling, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Coronapandemin

Blodförtunnande och kortison

Vården har också fått ökad kunskap om läkemedel som visat sig vara effektiva. Till exempel ges blodförtunnande medel för att minska riskerna för proppar och stroke. Många svårt sjuka covidpatienter får också kortisonmedlet Dexametason som hämmar inflammationer.

 – Vi har också mer van personal som kan sjukdomen och rutinerna, säger Rafael Kawati, iva-chef på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

”Bättre vård undan för undan”

I mars dog 20 procent av alla covidpatienter inom 14 dagar efter att de blev inlagda på sjukhus. I oktober minskade den så kallade 14-dagarsdödligheten markant. Då var det mindre än 9 procent som dog. Det visar preliminära siffror från Socialstyrelsen som SVT tagit del av.

– I våras stod vi inför en sjukdom som vi aldrig hade mött förut. Vi använde de kunskaper vi hade om liknande sjukdomar och alla gjorde så gott de kunde. Men i takt med att vi har lärt oss och bytt erfarenheter med varandra, så har vården undan för undan blivit bättre. Och rätt så mycket bättre dessutom, säger Thomas Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet