Flera skolor bryter mot lagen: Elever måste godkänna drogtest

Uppdaterad
Publicerad

I flera svenska skolor drogtestas eleverna och testerna strider många gånger mot den svenska grundlagen. Beroende på om eleven går i en allmän skola eller en friskola gäller dessutom olika regler för drogtesterna.

En av de skolor som har brutit mot de grundläggande fri- och rättigheterna i regeringsformen är en gymnasieskola i Årjängs kommun. Elever som har misstänkts vara drogpåverkad har stängts av från skolan efter att ha vägrat att gå med på att drogtesta sig.

När skolan agerar på ett sådant sätt bryter den mot lagen eftersom eleverna i den kommunala grundskolan och gymnasieskolan frivilligt måste gå med på testerna. Det får inte heller finnas någon form av hot eller sanktioner kopplade till om eleven vägrar att gå med på drogtesten.

-Det betyder att elever inte kan tvingas till drogtester, förklarar Frank Nordberg, verksjurist vid Skolverket, för SVT Text & Webb.

För att en elev ska få drogtestas krävs att eleven upplever att han eller hon frivilligt går med på och samtycker till testet. För icke myndiga personer gäller dessutom vårdnadshavares samtycke.

”Skolan har andra uppdrag”

Skolminister Jan Björklund tycker att det är bra att skolorna visar en tuff attityd mot drogproblematiken men är samtidigt kritisk till de skolor där skolpersonal själva genomför drogtesterna.

-Testerna ska genomföras av polisen och de sociala myndigheterna, inte av lärarna.

Josephine Bladh, förbundsordförande för Sveriges elevråd (SVEA) håller med. Hon anser att den svenska skolan har många, svåra och stora uppdrag.

-I dessa ingår inte att se till att Sveriges ungdomar är drogfria och det är inte skolans ansvar att se till detta.

I debatten kring drogtester i skolan har önskemål först fram om att tillåta skolorna att göra slumpmässiga drogtester. Detta är dock inget som faller i god jord hos skolministern.

-Jag är inte beredd att säga ja till att vi slumpvis går in och gör mycket integritetskränkande tester, säger Jan Björklund.

Regeringsformen gäller inte för friskolor

I de fristående skolformer där kommunen eller staten inte är huvudman för verksamheten är lagen inte tillämplig.

Under läsåret 2006/2007 var knappt 57.000 av landets 376.000 gymnasister elever på friskolor. För dessa elever gäller alltså inte regeringsformens formulering om skydd ”mot påtvingat kroppsligt ingrepp” eftersom friskolorna inte tillhör det allmänna.

-Det betyder dock inte att skolan kan tvinga eleven till drogtester eftersom regleringar i brottsbalken om olaga tvång eller ofredande blir tillämpliga, säger Frank Nordberg.

På vissa gymnasieskolor eller yrkesskolor kan läraren ha rätt att avisa en elev från undervisningen om eleven verkar drogpåverkad och därmed blir ett hot mot säkerheten, exempelvis fordonsutbildning. Detta exempel kan finna stöd i arbetsmiljölagen. Läraren saknar dock fortfarande rätten att tvinga eleven att göra ett drogtest.

Magnus Kryssare och Tove Hanell, SVT Text & Webb

Regeringsformen paragraf sex

Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.

Lag (1976:871)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.