• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enligt Fredrik Elgh är risken att smittas fotfarande hög och man bör därför fortsatt hålla avstånd. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Professor: Resebolagens ansvar att folk håller avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Resebolagen måste se till att folk kan hålla avstånd på bussar och tåg, annars riskerar många att bli smittade av corona under sommarens resor, säger Fredrik Elgh professor i virologi vid Umeå universitet, till SVT.

– Det vilar ett tungt ansvar på bolagen.

Sedan den 13 juni är det fritt att åter resa inom Sverige. Men enligt professor Fredrik Elgh är risken att smittas fotfarande hög och man bör därför fortsatt hålla avstånd. Detta gäller inte minst vid resor – på bussar, tåg och flyg.

– Sitter bredvid, precis bakom eller framför varandra så är man för nära. Är det någon då som  är smittad så riskerar hela tågkupén eller bussen att bli smittad, säger han.

Att hålla avstånd på bussar och tåg är dock inte alltid det lättaste. Trots att Folkhälsomyndigheten uppmanar folk att hålla avståndet till varandra  lägger många resebolag över ansvaret för detta på resenären.

SVT har pratat med flera researrangörer som samtliga säger att de har åtgärder för att minska risken för smittspridning hos sommarens inrikesrsesenärer. Det handlar till exempel om mer frekventa städrutiner, information till resenärer inför och under resan mer generösa om- och avbokningsrutiner.

Men få har ändrat sina bokningsrutiner så att singelresenärer inte behöver sitta bredvid någon annan och ett flera bolag har inget bokningsstopp, vilket innebär att deras turer kan bli helt fullbokade.

Munskydd minskar smittspridningen

Förutom att sitta glest när man reser, bör man även använda munskydd, anser Fredrik Elgh. Han går därmed emot Folkhälsomyndighetens åsikt om att det inte finns tillräckligt vetenskapligt stöd för att munskydd skulle ha någon större effekt på smittspridningen.

– Det är helt felaktigt och det finns vetenskapliga belägg för det, jag skulle vilja se beläggen för motsatsen om Folkhälsomyndigheten ska fortsätta ha den hårdknackade inställningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.