• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Professor Åsa Melhus tror inte att munskyddskravet är en tillräcklig åtgärd för att förhindra smittspridning på fullsatta flyg. Foto: Uppsala Universitet/TT/Privat

Experten: SAS munskyddskrav inte effektivt

Uppdaterad
Publicerad

För att minska risken för smitta på inrikesflygen har SAS infört krav på munskydd för alla resenärer. Men Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi, är kritisk.

– Det kommer inte ha så stor effekt, säger hon till SVT Nyheter.

Sedan slutet av maj har flygbolaget SAS gradvis ökat antal flygplan i drift. Planen är att gå från 15 stycken till 40 i slutet av juli. Men fortfarande är trafikeringen låg -  cirka 70 procent lägre än vanligt. 

För att minska smittorisken har bolaget bland annat infört nya städrutiner, nya rutiner på flygplatsen så att resenärerna kan hålla distansen till varandra samt slopat ombordservering. Men det finns ingen begränsning vad gäller försäljningen av biljetter till de olika avgångarna.

Bild från ett av SAS inrikesflyg den 22 juni 2020. Flygbolaget har infört krav på munskydd för att förhindra smittspridning. Foto: SVT Nyheter

Krav på munskydd

Istället har man infört obligatorisk användning av munskydd.

– Även vid flyg som inte är helt fullbokade är det svårt att hålla den sociala distansen, säger Freja Annamatz, pressansvarig på SAS.

Hon understryker det personliga ansvaret i att inte resa om man är sjuk.

Har ni övervägt att boka in färre personer per flyg?

– Det är en diskussion som förts både inom EU och globalt. Vi följer riktlinjerna hos EASA (Europeiska unionens byrå för luftsäkerhet, red.anm.)  och där har man kommit fram till att införandet av munskydd ger bäst resultat, säger Freja Annamatz.

Det är upp till resenären själv att ta med munskydd. Det är enbart riktiga munskydd som gäller -  sjalar eller självtillverkade munskydd accepteras inte, vilket kontrolleras vid ombordstigning. Ingen resenär har i nuläget nekats följa med på grund av brister i munskyddet.

Professorn: Det är problematiskt

Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi, tror inte att munskydden är en tillräcklig åtgärd.

– De försöker göra det bästa av en svår situation. Men det är problematiskt att sitta så tätt och andas samma luft, säger hon.

– Och en del munskydd är inte värda namnet. Så fort det blir blött åker alla bakterier och virus igenom, vilket kan ske efter fem minuter. Då är du invaggad i en falsk trygghet.

Det som skulle kunna hjälpa, och då under kortare flygningar, vore ett andningskydd av minst klass FFP2 som sitter ordentligt.

– Men om SAS överlåter valet av munskydd till resenärerna,  bäddar de för problem, säger Åsa Melhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.