– Nu fortsätter arbetet med att utforma ett förslag som kan läggas på riksdagens bord. Jag är öppen för fortsatta kontakter med partierna under den processen, fortsätter han.
I augusti i fjol presenterade regeringen tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna en överenskommelse som innebär höjda anslagsnivåer för försvarsmakten med 25 miljarder kronor mellan 2021 och 2025. Det skulle innebära en anslagsnivå på 84 miljarder kronor år 2025.
Men under våren har det visat sig att de ekonomiska hålen i försvarssatsningarna är ännu större än man tidigare bedömt och en riksdagsmajoritet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill ha en fortsatt upptrappning av försvarsanslagen också efter 2025, men regeringen har inte velat skjuta till ytterligare pengar i nuvarande läge på grund av de skenande kostnaderna för coronakrisen.
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesperson, är kritisk till regeringens agerande.
– Det bud som Hultqvist har lagt är ett ickebud, det är inte en krona mer efter 2025 och då lägger han själv förhandlingarna på is, säger han.
Widman tillägger att han tror att det kommer blir svårt att få till några nya förhandlingar, trots Hultqvists vilja till fortsatta samtal.
– Jag har svårt att se att man kan väcka de här förhandlingarna till liv igen.
Även Moderaternas talesperson i försvarsfrågor, Pål Jonson, är kritisk till regeringens ovilja att skjuta till mer pengar till försvaret och säger att det kommer att försämra försvarets förutsättningar att möta ett tuffare säkerhetspolitiskt läge.
Jonsson för medhåll från Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson, som betonar att det tar tid att bygga upp Sveriges försvarsförmåga varför nya försvarspengar, även efter 2025, måste till om Sverige ska kunna säkra ett starkt försvar.
– Vi ska inte bara vara förberedda för bra väder, vi måste även klara av ett oväder, säger han.
I klippet ovan motiverar försvarsminister Peter Hultqvist (S) varför man inte vill skjuta till än mer pengar och Pål Jonson (M) samt Mikael Oscarsson (KD) framför kritik