ÖB Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Folk och försvars rikskonferens i janurari 2020. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förhandlingar om försvaret förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill inte utlova nya ökningar av försvarsbudgeten. Därför måste förhandlingarna om Sveriges framtida försvar förlängas.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) siktade på en överenskommelse denna vecka. Men efter torsdagens möte med övriga riksdagspartier stod det klart att det var omöjligt. Förhandlingarna förlängs nu till den 29 maj.

– Det finns olika uppfattningar om de ekonomiska ramarna, säger Hultqvist.

Coronakrisen påverkar

På grund av coronakrisen vill inte regeringen låsa upp ytterligare belopp för försvaret från 2026 och framåt.

– Staten har i dag ett extremt läge med en coronasituation som drabbar statsekonomin väldigt djupt, säger Peter Hultqvist.

Han pekar på att coronakrisen redan kostat statsbudgeten nära 200 miljarder kronor i direkta utgifter och att Sverige nu står inför ökad arbetslöshet och minskad BNP.

– Vi vet inte hur det här kommer att falla ut, säger försvarsministern.

Oppositionen vill ha löften om upptrappning

Därför föreslog regeringen för de övriga partierna att man i stället skulle ha en ”kontrollstation” i januari 2023. Då skulle man kunna värdera möjligheterna för ytterligare försvarssatsningar.

Men det var inte tillräckligt för flera av de övriga partierna. M, KD, C, L och SD vill ha en utfästelse om att försvarsanslagen ska fortsätta att trappas upp 2026–2030.

Regeringen, C och L har redan kommit överens om att öka försvarsbudgeten med 25 miljarder från 2021 till 2025. De pengarna räcker dock inte för att genomföra de satsningar på det framtida försvaret fram till 2030 som försvarsberedningen föreslog för ett år sedan. Enligt försvarets egen beräkning krävs ytterligare 55 miljarder fram till 2030 för att man ska kunna genomföra det som försvarsberedningen föreslagit.

Försvarspropositionen läggs fram i höst.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.