Enligt Tomas Lindbom, författare och Frankrikekännare, var det bara en tidsfråga innan ett sådant här upplopp skulle ske i Frankrike. Och det är inte första gången. Tomas Lindbom jämför veckans händelser med de så kallade Parisupploppen år 2005, som också handlade om polisens behandling av unga rasifierade män.
– Det är en signal om att något inte står rätt till i det franska samhället, säger Tomas Lindbom.
Han menar att upploppen har sin grund i att många som bor i utsatta förorter i stora franska städer känner ett utanförskap.
– Det finns ett raseri som ligger i detta, att uppleva sig som utanför. Och det är mycket det det handlar om, det här totala utanförskapet, den totala misstron mot det etablerade samhället.
Presidenten: ”Föräldrarna har ett ansvar”
Den franska presidenten Emmanuel Macron har i dagarna fördömt våldet och bland annat uppmanat franska föräldrar att hålla sina tonåringar hemma.
– Jag upplever att det här att man ska lägga ansvaret på familjerna delvis är ett sätt att skylla ifrån sig, för samhället har ett stort ansvar i det här sammanhanget, säger Tomas Lindbom.
Han tror att regeringens svar på upploppen bådar illa för presidenten.
– Vi har ju inte sett slutet på den här konflikten än, så vi vet inte hur kan kommer ta sig ur det, säger Tomas Lindbom.
Inget slut i sikte
Veckans upplopp är ovanligt våldsamt. Det är inte bara fönster som krossas och bilar som bränns, utan också större byggnader och offentliga institutioner. Bland annat har en simhall som kostat flera miljarder kronor att bygga, som skulle använts till OS nästa år, bränts ner.
Tomas Lindbom ser ännu inget tydligt slut i sikte.
– År 2005 höll de på en månad, och då var det höst. Nu är det sommarlov och varmt, så de kan hålla på längre. När ungdomarna tröttnar slutar de kanske, säger han.