Fredssamtalen mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In är en framgång för Donald Trumps hårdföra förhandlingsstil. Foto: TT

Genombrottet ses som en triumf för Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den största utrikespolitiska framgången sen andra världskriget. Det omdömet får president Trump av det annars så Trumpkritiska tv-bolaget CNN. Och fler stämmer in efter den historiska fredssignalen från Koreahalvön. Visserligen har Nord- och Sydkorea haft islossning tidigare, och än saknas ett fredsavtal, men Trumps okonventionella utspel har fått effekt.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

När Donald Trump ställde upp i presidentvalet lovade han bland annat att lösa internationella konflikter med nya, oprövade metoder. Hans största utmaning har varit Nordkorea, att få stopp på Nordkoreas kapprustning med kärnvapen, ständiga provskjutningar och hot om att snart kunna nå amerikanskt territorium. Trump valde en rå, aggressiv verbal attack.

Ett chockat FN fick lyssna till Trumps linjetal där han hotade Nordkorea med ”eld och vrede”, förolämpade Kim Jong-Un med att kalla honom ”Lilla raketmannen” och skröt om att han hade en större avfyrningsknapp. Ett kärnvapenkrig tycktes rycka allt närmare. Men istället talar mycket för att Trumps maktspråk fungerat. Nordkorea har kommit med historiska fredstrevare. Medan president Obama höll sig i den diplomatiska mittfåran så bröt Trump mot alla regler, vägrade lyssna till erfarna diplomater och spelade ett högt spel. Efter årtionden av fruktlösa fredsförhandlingar hände allt slag i slag.

Koreakrisen

Pompeo var på hemligt möte

Nordkorea meddelade att man tänkte delta i OS i Pyeongchang. Under olympiska spelen läckte nyheten ut om toppmöten både mellan Nord- och Sydkoreas ledare och mellan USA och Nordkorea. I påskas tog man emot dåvarande CIA-chefen Mike Pompeo, idag ny utrikesminister, för hemliga överläggningar i Nordkorea. Samtidigt kom Nordkoreas utrikesminister till Stockholm för att diskutera hur en avspänning på Koreahalvön skulle kunna gå till. Mötet förlängdes och var enligt källor på UD en framgång.

När ledarna Moon och Kim i torsdags omfamnade varandra så var de överens om att Kina och USA nu ska spela en framträdande roll i att formulera ett fredsavtal.

Nu pågår förhandlingar om i vilket land ett toppmöte mellan Trump och Kim Jong-Un ska äga rum, ett toppmöte som skulle kunna kröna det historiska fredsgenombrottet.

Fredsgenombrott inget nytt

Samtidigt varnar erfarna bedömare av Koreakonflikten att fredsgenombrott har skett tidigare, genombrott som följts av en period av avspänning men sen har läget åter försämrats. För att omfamningen mellan Nord- och Sydkorea ska leda till verklig avrustning krävs ett avtal, och inte bara vackra ord. USA måste lämna säkerhetsgarantier till Nordkorea och överväga att dra tillbaka sina trupper från Sydkorea. Kim kommer säkerligen kräva att de hårda ekonomiska sanktionerna mot hans land måste bort. Nordkorea däremot måste snabbt övertyga USA om att man tänker avveckla alla sina kärnvapen. Skulle Kim bara lova en symbolisk nedrustning så är inget vunnet. Om Donald Trump kan förmå Kim Jung-Un att ge upp sina kärnvapen så har han förvisso åtnjutit en historisk utrikespolitisk seger.

För första gången får han nu erkänsla i breda läger. Att skryta med att vara störst, mäktigast och utan att blinka komma med hot kan bilda skola för en ny Trumpdoktrin, även om kritiker menar att Trump chansade och sköt från höften utan att ha ens ha fundamentala kunskaper om konflikten på Koreahalvön.

Men det fullödiga fredsavtalet, med en återförening av de två länderna, är fortfarande en utopi.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Koreakrisen

Mer i ämnet