Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annas samtal till sjukhuset som inte hittar något i journalen om hennes spermadonator. Foto: SVT

Granskning: Här får Anna tungt besked: ”Kan inte hitta donator”

Uppdaterad
Publicerad

Anna, 35, vände sig till sjukvården för att få ut uppgifter som hon har laglig rätt till, namnet på sin spermiedonator. Men sjukhuset i Umeå hade inga svar – journalen var tom. Uppdrag granskning kan visa åtta fall där sjukhusen lämnat ut fel eller ingen information.

Enligt en undersökning från 2020 finns det uppskattningsvis 900 barn i Sverige som har rätt att begära ut uppgifter om sina spermiedonatorer. Endast 60 av dem har hittills utnyttjat sin rätt.  

– En möjlig förklaring är att många inte vet om att de har blivit till med spermadonation, alltså att föräldrarna inte har berättat det, säger Claudia Lampic, professor i psykologi, Umeå universitet.

Se reportaget: ”Sveket mot donatorbarnen”

Flera liknande fall

Anna fick redan som liten veta att hon blivit till med hjälp av spermiedonation. För henne blev det ett hårt slag när sjukhuset i Umeå inte kunde hitta några uppgifter om donatorn.

– För jag har ju gått ett helt liv och vetat att jag kan ta reda på det, säger hon.

Uppdrag granskning kan visa på ytterligare sju fall, där barnen inte fått ut uppgifter de har laglig rätt till. Två av fallen rör Felicia och Emelie och kopplas till sjukhuset i Halmstad.

“Journalföringen har havererat”

I Annas fall har Regionsjukhuset i Umeå anmält den bristfälliga dokumentationen till IVO. De menar att ett mänskligt fel kan ligga bakom. Region Västerbotten har ännu inte utrett vad som kan ha gått fel i ett liknande fall som upptäckts.

– Journalföringen har havererat kan man säga. Men jag kan inte gå in i det enskilda ärendet, säger Kristina Löfdahl, verksamhetschef på Livio Umeå som idag sköter inseminationer och har tagit över de gamla journalerna.

Donator avliden – fick en farbror

Anna lyckades med hjälp av dna-test och dna-forskare att hitta svaren som sjukvården inte kunde ge. Men mannen som donerat sperman var avliden, istället fick Anna kontakt med släktingar.

–Jag har en jättefin farbror och har fått kusiner. Men det tar inte bort att de har gjort fel mot mig, säger Anna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.