Över 40 miljoner människor i världen har idag gjort ett dna-test, enligt de stora testbolagen. När Felicia fick sitt resultat blev det en chock. Svaret avslöjade att hon inte är biologisk dotter till den man hon hela livet kallat för sin pappa.
Se reportaget: ”Sveket mot donatorbarnen”
Felicia, som blev till med hjälp av spermiedonation, fick efter kontakt med sjukhuset ut namnet på donatorn. Under en lunchrast ringde hon upp.
–Jag kände att jag inte hade någon tid att förlora, säger Felicia. Redan samma helg möttes hon och donatorn för första gången.
”Mardrömslik känsla”
Felicia var glad över att få svar om sitt ursprung, men samtidigt förbryllad över att mannen visade sig vara från forna Jugoslavien. I hennes dna-svar fanns inget som tydde på ett sådant etniskt ursprung. Och när mannens dna-svar damp ned kom nästa chock för Felicia. Uppgifterna från sjukhuset var fel. Mannen, som idag inte lever längre, var inte hennes biologiska pappa.
– Det kan inte vara sant, att de klantat till det så mycket. Den drömlika känslan övergick till en mer mardrömslik känsla, säger Felicia som tidigare berättat sin historia i Dagens Nyheter.
Sjukhus kan inte förklara
Hallands sjukhus i Halmstad kan inte svara på hur fel uppgifter kunnat lämnats ut.
– Man kan spekulera, men det tänker jag inte göra, säger Maud Ankardal, verksamhetschef på kvinnokliniken. Hon uppger att man använt den särskilda journal där dokumentationen är samlad.
Har aldrig donerat sperma
Felicia lyckades på egen hand, med hjälp av sitt dna-test, att hitta sin biologiska pappa. Men han uppger att han aldrig donerat spermier. Däremot har han tillsammans med sin fru genomgått en fertilitetsutredning på kliniken i Halmstad där Felicia blev till. Läs mer om avslöjandet här.