Delad bild. Vänster: Sellpys lagerbyggnad. Höger: polisuniform och etikett med där det står ”Tillhör Polisen”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Sellpy har myndigheternas kläder legat ute till försäljning, indexerade under varumärken som ”Tillhör Polisen” och ”Kriminalvården”. Foto: Sellpy/Rikard Collsiöö

Polisens kläder säljs på Sellpy – kan vara olagligt

Publicerad

Tjänstekläder från polisen och Kriminalvården har sålts på secondhand-sajten Sellpy, visar SVT:s granskning. Detta trots att kläderna fortfarande tillhör myndigheterna.

– Om man inte äger sina tjänstekläder själv är det typiskt sett ett brott att sälja dem, säger Gustaf Almkvist, universitetslektor i straffrätt.

Tusentals personer besöker secondhand-jätten Sellpy varje dag för att bli av med gamla kläder. Företaget tar emot föremål och säljer det som uppfyller bolagets villkor. Trots att varje vara kontrolleras säljs tjänstekläder från svenska rättsväsendet på plattformen, utan myndigheternas kännedom.

”Tillhör Polisen”

Enligt Sellpys villkor säljer de inte uniformer och föremål från polisväsendet, vaktbolag eller andra säkerhetsrelaterade verksamheter. Ändå ligger flertalet klädesplagg från just dessa verksamheter ute till försäljning. Plaggen har tydliga loggor och emblem. En del av dem är indexerade i säljtjänsten på ord som ”Kriminalvården” eller ”Tillhör Polisen”, andra dyker upp när man söker på tillverkaren.

Genom att jämföra bilder från Sellpy med TT:s bildarkiv kan vi se att kläderna används av polisen. I bilden ovan syns en likadan pikétröja bäras av en passkontrollant på Arlanda. Foto: Sellpy/TT

SVT:s kartläggning visar ett tiotal annonser med plagg från polisen och Kriminalvården som har lett till försäljning på plattformen. Det rör sig om jackor, byxor, tröjor och hela set med kläder. Därutöver ligger väktarkläder från svenska säkerhetsföretag ute till försäljning.

Brottsligt

Tjänstekläder från polisen och Kriminalvården lånas endast ut till anställda och ska återlämnas vid avslutad anställning, enligt myndigheternas regelverk.

– Om man inte äger sina tjänstekläder själv är det typiskt sett ett brott att sälja dem, säger Gustaf Almkvist, universitetslektor i straffrätt.

Även Sellpy kan begå brott genom att sälja kläderna.

– Det kan utgöra häleri att sälja någonting vidare som utgör stöldgods.

Samtliga annonser med kläder tillhörande polisen och Kriminalvården som ingår i vår kartläggning har redan sålts. Där ingår ett helt set med jacka, pikétröja och byxor. Foto: Sellpy

En tidigare anställd på Sellpy säger till SVT att tidsbrist gör att kläderna släpps igenom. Han berättar om ett internt poängsystem där tempo prioriteras.

– Får man inte 100 poäng i timmen får man först en varning och sen kan man få sparken.

Zlatko Dugandzic, sektionschef på Kriminalvården, ser allvarligt på försäljningen.

– Det är beklagligt att våra kläder kommer ut på det här sättet och vi kommer jobba vidare med att förbättra rutinerna så att det inte händer.

Polisen vill inte medverka i en intervju, men meddelar, via presstjänsten, att de ser allvarligt på försäljningen och att det inte kan ske på laglig väg.

”Förekomsten av otillbörlig försäljning är inte något utbrett problem men naturligtvis är det allvarligt varje gång det sker.”

Sellpy har avböjt att ställa upp på en intervju, men lämnar en skriftlig kommentar.

Sellpys svar

Sellpy är en sajt där privatpersoner kan köpa och sälja kläder och föremål. Till skillnad från andra säljsajter som Blocket och Tradera sköter Sellpy hela processen. Säljaren fyller påsar som sedan skickas in till Sellpy, där föremålen fotograferas och publiceras på deras hemsida. Företaget skickat in ett skriftligt svar till SVT:

”I vårt säljavtal och i våra regler för säljare informeras det om att plagg och föremål från säkerhetsrelaterade verksamheter inte är tillåtna, något som också ingår i den utbildning som ges till våra medarbetare som arbetar med sortering. I några fall har missar trots det skett, och produkten har publicerats på sajten, något som ofta upptäckts så att annonsen kunnat tas bort innan produkten hunnit säljas. Med det sagt är det såklart olyckligt och något vi tar på största allvar, och vi arbetar kontinuerligt för att stärka våra interna rutiner och processer.

Det är olyckligt att dessa varor har publicerats och i vissa fall även sålts i strid med vårt säljavtal och våra regler för säljare. Då vi hanterar stora volymer varor varje år sker det tyvärr misstag ibland. För att ytterligare minimera risken för det framåt, arbetar vi just nu med ett flertal initiativ, bl. a. att intensifiera våra interna utbildningar samt förbättra systemstöd och kontrollfunktioner.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.