I en bil på Backaplan i Göteborg beskriver UG-reportern Ali Fegan sitt påhittade upplägg med svarta löner för Prioritet Finans anställde. Foto: SVT

Åklagaren: ”Det är klockren misstanke om penningtvätt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Trots att Uppdrag gransknings reporter helt öppet utger sig för att behöva kontanter till svarta löner är Prioritet Finans villiga att ha honom som kund.

Mötet, på en parkeringsplats vid ett köpcentrum, filmades med dold kamera.

Är Prioritet Finans medvetna om att de gör affärer med kriminella?

Uppdrag gransknings reporter Ali Fegan beslöt sig för att testa ett likadant upplägg som i en stor svartjobbshärva i Stockholm, där Prioritet Finans varit med och köpt upp fakturor.

När reportern träffar en företrädare för Prioritet Finans i en bil på en parkeringsplats vid Backaplan, strax utanför centrala Göteborg, är han helt öppen med syftet.

Reportern förklarar att han behöver betala ut pengar snabbt till sina chaufförer och att de ofta vill ha pengarna kontant. Den nuvarande fakturaköparen de använder tar 5-6 procent, säger UG-reportern, därför vill han nu försöka få ett bättre pris.

Så här lät mötet i bilen, ett möte som filmades med dold kamera av Uppdrag granskning:

Prioritet Finans:

– Ja, fem-sex procent är ju ganska mycket. Det tycker jag. Är det såna pengar så kan vi komma ner till fyra i varje fall.

Ali Fegan, reporter:

– Ja, just det. För att där i den branschen med chaufförer så måste man ju, du vet ha snabba pengar för de ska ju ha löner ganska snabbt och de vill ju ofta ha lönerna kontant och så där liksom.

Prioritet Finans:

– Ja ja ja ja.

Ali Fegan, reporter:

– Men det bolaget som syns för er skull, det som skickar faktura till er... det är ju inga problem med det bolaget. Hur ska jag uttrycka det... det är ju de andra bolagen vid sidan av kan man säga då, bemanningsbolagen då... där är det ju mer svart och så där. Men det är inga problem för er? Alltså det syns ju inte...

Prioritet Finans:

– Alltså vi har ju en väldigt duktig kreditavdelning och jag skulle tro alltså om de misstänker något.

Ali Fegan, reporter:

– Vilka då?

Prioritet Finans:

– På kreditavdelningen. Om de skulle misstänka att det är svarta pengar då är vi skyldiga att rapportera till Skatteverket.

Ali Fegan, reporter:

– Okej. Det går inte att fixa det på något sätt?

Prioritet Finans:

– Nej, vi är lika tröga som en bank. Vi är ju en bank egentligen. Så nej det går inte att fixa.

Ali Fegan, reporter:

– Men det ser ju inte ni. Ni behöver ju inte titta noggrannare än på det första företaget. Ni har ju inget med de andra företagen att göra egentligen.

Prioritet Finans:

– Nej, nej. Men alltså om du skickar en faktura till oss, sen är det ju hur ni får ut pengarna.

Ali Fegan, reporter:

– Sen vad vi gör med pengarna...

Prioritet Finans:

– Det har inte vi att göra med så. Det kan vi aldrig se. Utan då har ni fått dem.

Ali Fegan, reporter:

– Då är alla nöjda. Ni har ju behållit fyra procent.

Prioritet Finans:

– Ja. Nej, men lyssna med dina kompisar så ska vi se. Fyra procent kan ni få om det är lite belopp.

Sedan skakar man hand på uppgörelsen.

Vice chefsåklagare Thomas Langrot på Ekobrottsmyndigheten har utrett många härvor med svarta affärer. Han reagerar direkt när han får se vår tilltänkta affärsuppgörelse med Prioritet Finans. 

– Det är en uppenbar misstanke om penningtvätt. Det är klockrent. Alla ingredienser finns för att misstänka att här handlar det om svart arbetskraft. Som jag uppfattade det bromsar inte handläggaren utan han är beredd att fortsätta för en avtalsskrivning.

Fast han säger ju att det finns en kreditavdelning som skulle kunna anmäla?

– Ja, han säger det, men min spontana bild när jag ser detta är att han ser det som det enda problemet. Men han uppträder inte på så sätt att han vill avbryta fortsatta kontakter trots att det finns varningsflaggor överallt.

Prioritet Finans har efter mötet på parkeringsplatsen återkommit och erbjudit möten för fortsatta affärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.